Shaun of the Dead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shaun of the Dead
orig. Shaun of the Dead
Generell informasjon
SjangerRomantisk zombiekomedie
Utgivelsesår2004
Prod.landStorbritannia, Frankrike
Lengde99 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiEdgar Wright
ProdusentNira Park
ManusforfatterSimon Pegg
Edgar Wright
MusikkDave Mudford
Pete Woodhead
SjeffotografEdgar Wright
Foran kamera
MedvirkendeSimon Pegg
Nick Frost
Kate Ashfield
Dylan Moran
Lucy Davis
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapBig Talk Productions
Studio Canal
WT2 Productions
Working Title Films
Premiere9. april 2004
Eksterne lenker

Shaun of the Dead er en romantisk komedie ispedd zombier fra 2004. Filmen er skrevet av Edgar Wright og Simon Pegg. Førstnevnte har regissert filmen, mens Pegg spiller hovedrollen som Shaun. Selv om man kan få det intrykket fra tittelen (som spiller på George A. Romeros Dawn of the Dead), er dette ikke en zombiefilmparodi (som Scary Movie-serien) men mer en kjærlig hyllest til horrorsjangeren med en mengde referanser til filmer Wright og Pegg har vært fan av.

Ideen til filmen kom fra en episode av Speisa (som Pegg skrev med Jessica Hynes og som Wright regisserte), der en av hovedpersonene tror han blir forfulgt av zombier etter å ha inntatt en alt for stor dose av speed og Twiglets og så spilt Resident Evil 2PlayStation mens han ventet på å få sovne.

Filmen ble spilt inn sin helhet i London. Interiørscener ble spilt inn i det legendariske Ealing Studios, mens utendørsscenene ble spilt inn i Nord-London. Mange av zombiene er beboere i nabolagene der filmingen fant sted.

Filmen fikk veldig gode kritikker da den ble sluppet i England i april 2004, og spilte inn ca. 18,5 millioner kroner i åpningshelgen. Når den ble sluppet i USA september samme år, ble den satt opp på et begrenset antall kinoer. Men takket være en internetthype blant horrorfans og andre filmgeeks, spilte den inn over 22 millioner kroner åpningshelgen. Tilsammen har den tjent inn over 90 millioner i USA og 75,5 millioner i England. Filmen hadde et budsjett på rundt 27 millioner. I Norge ble filmen aldri satt opp på kino, men ble sluppet på DVD i 2005.

Handling[rediger | rediger kilde]

Shaun misliker jobben sin, har et anstrengt forhold til moren og stefaren, stiller ikke opp for kjæresten sin Liz og liker aller best å tilbringe fritiden på den lokale puben «The Winchester» sammen med bestekompisen sin Ed. Så slår Liz opp med Shaun etter at han forkludrer en avtale der de for en gang skyld skulle gjort noe annerledes. Dette fører til en heller fuktig kveld med Ed der Shaun endelig bestemmer seg for å rydde opp i livet sitt.

Dessverre skal han gjøre dette på samme dag som London blir rammet av et mystisk virus som gjør folk til zombier. Så mens samfunnet rundt han bryter sammen, må Shaun ta ansvar og føre Ed, Liz, moren sin, stefaren og Liz' plagsomme venner David og Dianne i sikkerhet i sin festning, «The Winchester».

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen inneholder en mengde referanser til Peggs og Wright favorittfilmer av alle sjangre. Her er noen av referansene:

  • Shaun jobber i «Foree Electronics». Ken Foree hadde en rolle i Dawn of the Dead fra 1978.
  • Shaun må fungere som sjef på jobben sin, siden den virkelige sjefen Ash er syk. Ash er navnet på hovedrollen i Evil Dead-filmene.
  • Sitatet «We're coming to get you, Barbara», som Ed roper i bakgrunnen når Shaun snakker med sin mor på telefonen, er en linje fra Night of the Living Dead fra 1968.
  • Musikk fra Dawn of the Dead fra 1978 blir brukt i åpningen av filmen.
  • Bilen soldatene kommer i på slutten av filmen, er merket Biohazard. Dette er det japanske navnet på spillet Resident Evil.
  • Restauranten Shaun glemmer å bestille bord på, heter «Fulci's Restaurant» og er oppkalt etter den italienske regissøren Lucio Fulci.
  • Advarslene om hvordan man kan drepe zombiene som kommer på TV, er hentet fra Night of the Living Dead fra 1968.
  • Biljardkø-angrepet på zombier inne på The Winchester er en hyllest til en lignende overfallsscene i A Clockwork Orange fra 1971.
  • Sitatet «Get behind me, get behind me» som Shaun sier når de bekjemper zombier på The Winchester, er hentet fra Han Solo i Star Wars fra 1977.
  • Ordet zombie blir unngått i nesten hele filmen. Romero unngikk også ordet i sine Dead-filmer.
  • Pizzaleverandøren som går igjen i filmen («Bub's Pizza») er kalt opp etter zombien Bub fra Day of the Dead fra 1985.
  • Mary, zombien Shaun og Ed finner i hagen sin, jobber i «Landis Supermarket». Dette viser til regissør John Landis som blant annet regisserte En amerikansk varulv i London i 1981.
  • Når David vil skyte Barbara siden hun er blitt bitt, roper Shaun «Stop pointing that gun at my mum». Dette er referanse til De hensynsløse, der Chris Penn roper «Stop pointing that gun at my dad».
  • På vei til «The Winchester, bruker Shaun en trampoline til å komme over et gjerde. I Army of Darkness fra 1993 kjemper Ash mot en heks mens de hopper på en trampoline.
  • Når Shaun finner Pete zombifisert i dusjen, hvisker han «join us». I The Evil Dead fra 1981 og Evil Dead II fra 1987 sier zombiene dette til hovedpersonen Ash hele tiden.
  • David dør på samme måte som kaptein Rhodes i Day of the Dead fra 1985.
  • Shaun og Liz søker dekning i kjelleren på «The Winchester» på samme måte som Ben rømmer ned i kjelleren i Night of the Living Dead fra 1968.
  • Det blir nevnt at Big Al mener at hunder ikke kan se oppover uten å bevege hodet. Dette er en referanse til DVD-utgaven av Speisa, der Nick Frost hardnakket mener dette på et kommentarspor.
  • Peter Serafinowicz svarer «Hi, Dom» når han tar telefonen. Det gjorde han også alltid i Speisa.

Vokalist Chris Martin og gitarist Jon Buckland fra Coldplay dukker opp på et fjernsynsprogram på slutten av filmen for å promotere ZombAid, en konsert til inntekt for zombiene. Martin spiller også en zombie utenfor «The Winchester».

Når Shauns gjeng møter Yvonnes gjeng, kan det sees som en liten hvem er hvem i britisk TV-komedie. Fra Speisa er Simon Pegg, Jessica Stevenson, Julia Deakin og Nick Frost. Fra Ei selsom sjappe er Dylan Moran og Tamsin Greig. Fra Kontoret er Lucy Davis og Martin Freeman og fra Little Britain er Matt Lucas.

Roller[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]