Sessue Hayakawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sessue Hayakawa
Født早川 金太郎
10. juni 1889[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Chiba
Død23. nov. 1973[1][3][4][5]Rediger på Wikidata (84 år)
Tokyo
BeskjeftigelseSkuespiller, romanforfatter, manusforfatter, filmregissør, teaterskuespiller, filmskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Chicago
EktefelleTsuru Aoki (19141961)
NasjonalitetJapan
UtmerkelserStjerne på Hollywood Walk of Fame
Signatur
Sessue Hayakawas signatur

Annonse (1919)

Sessue Hayakawa (født 10. juni 1889 i Japan, død 23. november 1973 i Tokyo) var en japansk-amerikansk skuespiller som spilte hovedrollene i en rekke amerikanske, japanske, franske, tyske og britiske filmer.

Hayakawa fikk sprengt en trommehinne mens han drev med dykking i en lagune i Japan. Hans far var offiser i den japanske marinen og forventet at sønnen skulle begynne en karriere i marinen. Men Hayakawa klarte ikke de krevende fysiske kravene som var nødvendig for å komme gjennom sjøkrigsskolen. Da Hayakawa ikke klarte å komme inn i marinen ble forholdet til faren hans mer anstrengt og det førte til at den unge Hayakawa forsøkte å begå seppuku eller et tradisjonelt rituelt selvmord. For å opprettholde sin families samurai-tradisjon, knivstakk Hayakawa seg selv i magen mer enn tretti ganger. Hayakawas hund begynte å bjeffe og varslet Hayakawas familie og hans far knuste en dør med en øks og kom akkurat i tide til å redde sønnen.

Etter å ha kommet til krefter igjen etter selvmordsforsøket begynte Hayakawa ved universitetet i Chicago for å studere politisk økonomi. Hans familie hadde bestemt at hvis Hayakawa ikke kunne bli marineoffiser, så skulle han bli bankmann i stedet. Hayakawa var bosatt i USA fra 1911 til 1923 og igjen fra 1925 til 1931. På slutten av hans andre år med studier ved Universitetet i Chicago, bestemte Hayakawa seg for å avslutte studiene i USA og reise tilbake til Japan. Hayakawa dro til Los Angeles og ventet på at et transportskip til Japan skulle ankomme havnen. Mens han var der besøkte han et teater og ble fascinert av skuespill. Hayakawa var den første og en av få asiatiske aktører som har fått stjernestatus i USA, så vel som i Europa. I 1915 var Hayakawa nesten like godt kjent som Charlie Chaplin og Douglas Fairbanks. Hayakawa var en av de best betalte skuespiller-stjernene i sin tid. Han spilte i over 80 filmer og to av hans filmer står oppført i det amerikanske National Film Registry. Han har spilt både i stumfilmer og snakkefilmer.

Av hans engelskspråklige filmer, er Hayakawa sannsynligvis mest kjent for sin rolle som den japanske oberst Saito i filmen Broen over Kwai, som han fikk en Golden Globe og en Oscar-nominasjon i kategorien beste mannlige birolle i 1957. Hayakawa kalte denne filmen for høydepunktet av sin karriere. Han har også opptrådt som pirat i Disneys film Skibbrudd i Sydhavet fra 1960. Hayakawas formue og ekstravaganse var legendarisk på denne tiden. Han kjørte en forgylt pierce-Arrow. Hayakawa ble kjent for noen av de villeste festene som ble holdt i Hollywood på denne tiden. En forretningsavtale som gikk dårlig gjorde at Hayakawa forlot Hollywood i 1921. De neste femten årene bodde han i New York, Frankrike, England og Japan.

I 1924 hadde han en rolle i The Great Prince Chan og The Story of Su som ble spilt inn i London. I 1925 skrev han romanen The Bandit Prince som senere ble et skuespill. For hans mange bidrag til den amerikanske filmindustrien ble Sessue Hayakawa tildelt en stjerne på den legendariske Hollywood Walk of Fame. Stjernen ligger ved 1645 Vine Street i Hollywood, California. I 1989 kom det ut en musikal basert på hans liv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 13301780X, besøkt 15. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Sessue_Hayakawa[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b filmportal.de, oppført som Kintarô Hayakawa, Filmportal-ID 0bdabbdf2052418ca332bd41de0d7851, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Find a Grave, Find a Grave-ID 8710456, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]