Sersjant Stubby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sersjant Stubby i uniform (hundedekken)
Stubby som maskot for University of Georgetown

«Sersjant Stubby» (født cirka 1916/1917-død 16. mars 1926) var en pitbull-lignende hund som ble første verdenskrigs mest dekorerte hund, herunder også den eneste hunden som gjennom sin krigsinnsats ble forfremmet til sersjant.

Stubby kan ha vært en blandingshund, kanskje mellom boston terrier og pitbull terrier. Noen kilder hevder imidlertid at han var en renavlet pitbull terrier, mens han i sitt minneord beskrives som en bull terrier.

Stubby ble funnet i 1917, i området rundt Yale University i USA, av John Robert Conroy, som tok ham med seg. Han lærte å marsjere sammen med Conroy, som til og med lærte Stubby å hilse. Da Conroy ble sendt til Frankrike med USS «Minnesota» ble Stubby smuglet ombord. Siden tjenestegjorde han sammen med Conroy i 26. infantridivisjonen (også kjent som 26th Yankee Division og 26th Maneuver Enhancement Brigade).

Stubby var med på fire offensiver og 17 slag i løpet av de 18 månedene han tjenestegjorde ved fronten. Han ble såret av en tysk granat i april 1918, men fikk hjelp og kom tilbake. Han ble også gasset, men lærte av dette og advarte siden soldatene om gassangrep, og reddet således mange liv. Stubby var også ansvarlig for at en tysk spion ble tatt til fange i Argonne. Etter krigen ble Stubby smuglet med tilbake til USA av Conroy.

Vel hjemme ble Stubby gjort til livslangt æresmedlem av American Legion, Røde Kors og YMCA. I 1921 ble han tildelt gullmedalje for sin krigsinnsats av Humane Education Society. I tillegg mottok Stubby en rekke andre utmerkelser.

Se også[rediger | rediger kilde]