Serpentine (innsjø)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Serpentine
Serpentine Bridge sett fra Kensington Gardens
LandStorbritannia
Areal 0,11 km²
Dybde12 m m (maks)
TilløpRiver Westbourne
UtløpRiver Westbourne
Posisjon
Kart
Serpentine
51°30′19″N 0°10′10″V

Serpentine er en 11 hektar stor kunstig innsjø i Hyde Park i London i England, skapt i 1730, da dronning Caroline beordret oppdemming av elven River Westbourne i Hyde Park. Før dette skapte Westbourne naturlige dammer i parken. Selv om navnet brukes om hele innsjøen, er det egentlig bare den østlige halvdelen som heter Serpentine. Serpentine Bridge, som markerer grensen mellom Hyde Park og Kensington Gardens, markerer også den vestre grensen for Serpnetine. Den lange og smale vestlige halvdelen av innsjøen heter offisielt Long Water. Serpentine, som betyr «slange», har fått navnet sitt på grunn av den buktende formen.[1]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig fikk innsjøen vann fra River Westbourne i den italienske hagen i den nordvestlige enden av Long Water. Westbourne sluttet å føre vann til Serpentine i 1834, da elven hadde blitt alt for forurenset[2] og den får nå vann pumpet fra Themsen. The Long Water går sørøstover fra dette punktet til Serpentine Bridge, der innsjøen svinger brått østover. I østenden renner vannet ut av innsjøen via en sluse i demningen. Historisk rant vannet sørover fra dette punktet og markerte grensen mellom Westminster og Kensington, men etter 1850 har elven blitt omdirigert til en kulvert og under bakken før den munner ut i Themsen nær Chelsea Bridge.

Innsjøen er relativt grunn og den største dybden er 12 meter.[3]

Sport og fritid[rediger | rediger kilde]

Det finnes en badeplass kalt Lansbury's Lido øst for broen. Den er vanligvis åpen sommerstid, men det er tradisjon på første nyttårsdagå dukke seg i det iskalde vannet. Det er også mulig å leie robåter.

Serpentine Road, som går langs sjøen og ikke er åpen for motortrafikk, er en verdsatt plass for Londons inlineskatere, men det finnes også mange andre muligheter til å utøve idrett i nærheten.

Under sommer-OL 2012 vil sjøen bli brukt til svømmekonkurransene 10 km for damer og 10 km for menn.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hyde Park & Kensington Gardens Stroll» (engelsk). Urban75. november 2006. Besøkt 28. mars 2010. 
  2. ^ «Thomas Hawksley and the Project to Cleanse The Serpentine: 1859-1862» (engelsk). Arkivert fra originalen 16. august 2018. Besøkt 28. mars 2010. 
  3. ^ Cunningham, Peter (1850). Hand-Book of London (engelsk). 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]