Serica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen er om billeslekten. For antikkens 'Serica', en betegnelse på Kina, se serere.
Serica
brun oldenborre (Serica brunnea)
Nomenklatur
Serica
MacLeay, 1819
Hører til
skarabider (Scarabaeidae), Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 325, én i Europa og Norge
Habitat: larvene i jorda
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Serica er en artsrik slekt av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae). Slekten er i Europa bare representert av én art, brun oldenborre (Serica brunnea).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (6–11 millimeter) oldenborrer, nokså tettbygde, antennene ender i en tre-leddet vifte. Kroppen er mer eller mindre sylindrisk, de fleste er fint hårete og svarte eller brune på farge, mange arter med en oljeaktig glans. Beina er forholdsvis spinkle til skarabider å være. Larvene er såkalte scarabaeiforme larver, fete og hvite, mer eller mindre C-formede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever i jorda av røtter, mens de voksne insektene kan finnes gnagende på blader. De flyr godt og mye, helst om natta.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i den palearktiske sone og Nord-Amerika. Brun oldenborre er den eneste arten i Europa (men den er vidt utbredt og vanlig i Vest-Europa), derimot finnes det ca. 110 arter i Nord-Amerika og tallrike i Asia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Navneforveksling er mulig med smeller-slekten Sericus, da den norske arten i denne slekten heter Sericus brunneus (samme rot, men dette navnet er hankjønn, ikke hunkjønn som Serica brunnea).

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]