Serbia og Montenegros flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Serbia og Montenegros nasjonalflagg
Serbia og Montenegros orlogsflagg
Serbia og Montenegros orlogsgjøs

Serbia og Montenegros flagg var en trikolor med vannrette striper i fargene blått over hvitt over rødt. Som nasjonalflagg på land var flagget i størrelsesforholdet 1:2, til sjøs som handelsflagg var størrelsesforholdet 2:3 i bruk.

Historisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Flagget var identisk med det som ble ført av Kongeriket Jugoslavia fra 1918 av, og bortsett fra stjernen i rødt med gule kanter, i tiden Jugoslavia var en sosialistisk føderalstat. Stjernen falt bort i 1992 i flagget for den stadig krympende forbundsstaten og i 1992 skiftet denne navn til Serbia og Montenegro. Fargene er de pan-slaviske. Både Serbia og Montenegro har benyttet disse fargene i sine tradisjonelle trikolorer, som forøvrig er identiske med hensyn til fargerekkefølgen.

Statsforbundet Serbia og Montenegro[rediger | rediger kilde]

Statsforbundet Serbia og Montenegros konstitusjon bestemte at et nytt flagg skulle vedtas innen seks måneder etter statforbundets opprettelse 14. mars 2002, men i praksis forble flagget det samme som tidligere. Også orlogsflagget forble det samme: Nasjonalflagget i kantonen av en rød duk. Orlogsgjøsen var rød med statsforbundet Serbia og Montenegros riksvåpen i midten: En hvit dobbeltørn med et hjerteskjold der Serbias og Montenegros våpenmerker var gjentatt to ganger hver.

Flaggene gikk ut av bruk da først Montenegro, og deretter Serbia, erklærte selvstendighet i 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]