Serafimermedaljen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Serafimermedaljen

Serafimermedaljen er en svensk medalje, som utdeles av Sveriges monark. Den ble innstiftet i 1748 og er tilknyttet Serafimerordenen. Ulikt ordenen, som fra 1975 bare tildeles utlendinger og svenske kongelige, tildeles Serafimermedaljen fortsatt svenske borgere for særlig humanitære eller samfunnsnyttige fortjenester.[1]

Kongelige medaljer[rediger | rediger kilde]

Serafimermedaljen er, sammen med H.M. Kongens medalje, Medaljen Litteris et Artibus, Prins Eugen-medaljen og Prins Carl-medaljen, en av de kongelige, svenske medaljer som nå tildeles i hoffprotokoll.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Serafimermedaljen er laget i gull og bærer på advers Fredrik I av Sveriges portrett omgitt av kongens navn og tittel på latin.[2] Reversen har innskriften «ORDO EQ. SERAPHIN. RESTAURATUS NATALI REGATUS LXXIII» omgitt av Serafimerordenens ordenskjede. Ytterst står en omskrift med devisen «PROCERES CUM PRINCIPE NECTIT» (den forener de fremste med fyrsten) og årstallet «1748». Devisen er et sitat fra den romerske poeten Claudius Claudianus. Medaljen er i 8. størrelse i det svenske systemet for medaljedimensjoner. [1] Den har en kongekrone på toppen og er opphengt ved hjelp av en rekke lenker.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Serafimermedaljen tildeles svært sparsomt. Blant mottagere av medaljen er forretningsmannen og bankdirektøren Jacob Wallenberg (1975), diplomaten Olof Rydbeck (1987), forretningsmannen Peter Wallenberg (2000), diplomaten Hans Blix (2004), professor Sture Linnér (2008) og dirigenten Herbert Blomstedt (2012).[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Serafimermedaljen» Arkivert 2013-10-20, hos Wayback Machine., Sveriges kongehus.
  2. ^ Areen, Ernst E.: De nordiska ländernas officiella belöningsmedaljer. Heders- och minnestecken från 1500-talet till våra dagar, Stockholm: J. Beckman Bokförlag, 1938, s. 59.
  3. ^ «Sök medaljförläning» Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine., Sveriges kongehus.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]