Senter for immateriell kulturarv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Senter for immateriell kulturarv SIKA er en organisasjon med utspring i Norsk handverksutvikling NHU: Håndverksregisteret, Probas, Stipendiatordning for håndverkere, Sekretariatet for små og verneverdige fag SSV, Løfte håndverket og IKA-registeret.

  • Håndverksregisteret er en database over håndverkere med fagutdanning eller spesialkompetanse innenfor én eller flere håndverksteknikker. Registeret er søkbart på navn (etternavn), stedsnavn, fag og teknikk.
  • Probas er en database over gjennomførte prosjekter i regi av Norsk handverksutvikling (NHU), hvor målet har vært å overføre og/eller dokumentere gammel håndverkskunnskap.
  • Stipendiatordningen for håndverkere er et tilbud om spesialisering utover fag- og svennebrevsnivå. Normalt har stipendet tre års varighet. Stipendiatordningen er for tiden stilt i bero.
  • Sekretariatet for små og verneverdige fag (SSV) overvåker og utreder fag som kan regnes som små og verneverdige. Utdanningsdirektoratet avgjør etter innspill fra sekretariatet hvilke fag som kommer i denne kategorien.
  • «Løfte håndverket» er interessenettverk for miljø og enkeltpersoner i Norge som jobber for å opprettholde, styrke og spre kunnskap om tradisjonelle håndverksfag.
  • IKA-registeret er en database for registrering av immaterielle kulturuttrykk i dagens Norge. Databasen dekker alle fem feltene i UNESCO-konvensjonen: Muntlige tradisjoner og uttrykk, utøvende kunst, sosiale skikker, ritualer, høytidsfester og festivaler, kunnskap og praksis om naturen og universet, samt tradisjonelt håndverk.

Senter for immateriell kulturarv (SIKA) er akkreditert av UNESCO som en NGO med særlig ansvar for tradisjonelt håndverk. Fra 2010 har organisasjonen sammen med Rådet for folkemusikk og folkedans (Rff) arbeidet for implementeringen av UNESCOs konvensjon av 2003 om vern av immateriell kulturarv. Senteret ligger administrativt under Lillehammer museum og ble etablert 1. januar 2011. Direktør for senteret er Eivind Falk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Små håndverksfag

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]