Selvladende skytevåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne artikkelen handler om selvladende skytevåpen, som ikke må forveksles med helautomatiske skytevåpen

Konkurranseskyting med en M1 Garand selvladende rifle.
Rekreasjonsskyting med en selvladende pistol.

Et selvladende skytevåpen eller halvautomatisk (noen ganger kalt «semi-automatisk skytevåpen») er et repetervåpen hvor man avfyrer et nytt prosjektil for hver gang man trykker inn avtrekkeren, ved at drivkraften fra patronen automatisk trekker ut den avfyrte patronen og lader en ny patron inn i kammeret. Samtidig gjøres mekanismen klar for et nytt avtrekk, men man må likevel fysisk slippe avtrekket ut igjen før man på nytt kan avfyre et skudd. Ved bytte av magasin vil det også være nødvendig å foreta et ladegrep, med mindre magasinbyttet gjøres mens det fremdeles befinner seg et skudd i kammeret.

Med selvladende mekanismer slipper man å manuelt dra dra ut den avfyrte patronen ved å dra sluttstykket bak og deretter mate inn en ny patron ved å dra sluttstykket frem igjen, som for eksempel på sylinderlåsgevær. Revolvere regnes ikke som selvladende skytevåpen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den tyskfødte børsemakeren Ferdinand Mannlicher kunngjorde i 1885 designet Model 85, som har blitt sett på som den første suksessfulle selvladende riflen.[1] I årende etter fulgte flere selvladende rifler som Mannlicher Model 91, 93 og 95. Selv om Mannlicher er mest kjent for sine sine tradisjonelle sylinderlåsrifledesign, har han også produsert et par selvladende pistoler, som Steyr Mannlicher M1894.

Sivil bruk[rediger | rediger kilde]

I dag er selvladende rifler, hagler og pistoler i utstrakt bruk til jakt- og konkurranseskyting. I Norge foregår så godt som all konkurranseskyting med pistol med selvladende mekanismer. Selvladende rifler og hagler har også blitt mer populære til jakt, og selvladende rifler brukes i konkurranseskyting administrert av DSSN og NROF.

Militære skytevåpen[rediger | rediger kilde]

De fleste moderne militærvåpen har en selvladende mekanisme som basis, men har som regel i tillegg en mekanisme som gir mulighet for å avgi helautomatisk ild. Dette kan man se ved at de fleste militære våpen som maskinpistoler, maskingevær og angrepsrifler har en omstiller for å velge mellom normal selvladermekanisme og kontinuerlig ild (helautomatisk) (på engelsk kalt «selective fire»).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ferdinand Ritter von Mannlicher». Arkivert fra originalen 30. mai 2017. Besøkt 22. mars 2014.