Seljebuskmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Seljebuskmåler
Nomenklatur
Hydriomena furcata
(Thunberg, 1784)
Populærnavn
seljebuskmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektHydriomena
Økologi
Habitat: skogkanter og buskmark
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Seljebuskmåler (Hydriomena furcata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne måleren finnes over hele Norge bortsett fra deler av Finnmark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 23 – 30 mm), slank måler, svært variabel i fargen. Forvingen er oftest grågrønn med to smale, mørke tverrbånd og tallrike korte, svarte tverrstreker, men kan også være rødbrunlig på grunnfarge, eller ensfarget grå. Vingen har ofte en lys flekk nær ytterkanten, og noen ganger et markert, bredt, brunlig tverrbånd midt i vingen. Bakvingen er gråhvit. Larven er mørkgrå til svart, med smale, hvite lengdestriper på sidene av ryggen. Den har spredte, nokså lange, lyse børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Seljebuskmåleren finnes helst i skogkanter og andre steder der det vokser busker og småtrær. Larvene kan finnes på mange ulike busker og løvtrær, blant andre selje og blåbær. De voksne målerne flyr i juli – september, og kan dermed skilles fra den ellers meget like orebuskmåleren (Hydriomena impluviata) på flygetiden – orebuskmåleren flyr i mai – juni.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i den palearktiske sone og også i Nord-Amerika. I Norge er den vanlig over nesten hele landet, bortsett fra lengst nord og øst i Finnmark.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]