Selfangst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Inuit fanger sel ved pustehull
Uspekkede selskinn plattes ned i lasten under en norsk selfangstekspedisjon på 1930-tallet.


Selfangst er kommersiell fangst av viltlevende seler. Næringen utøves i vår tid av fangstfolk fra Norge, Canada og Russland i de nordatlantiske farvann. De viktigste arter, økonomisk sett, er grønlandssel, klappmyss og storkobbe.

Norsk selfangst[rediger | rediger kilde]

Vest laget av skinn fra et par seler.
Salg av skinn fra sel, ulv og revFisketorget i Bergen.

Den norske fangsten foregår i to områder, omtalt som Østisen og Vesterisen. Østisen er områdene utenfor Kvitsjøen i Russlands økonomiske sone. Vesterisen er havområdene ved Grønland. De norske fangstkvotene for sel fastsettes etter anbefalinger fra Det internasjonale havforskningsrådet, Den nordvestatlantiske fiskeriorganisasjon og Havforskningsinstituttet. Norges kvoter i 2007 var på til sammen 46 200 voksne dyr, hvorav 15 000 i Østisen og 31 200 i Vesterisen. Russland har forvaltningsansvar for bestanden i Østisen, mens bestandene i Vesterisen er spredt over flere lands fiskerijursidiksjoner.

Ulykkene i Vestisen inntraff i 1952 da fem norske selfangstskuter fra Troms og Sunnmøre med tilsammen 78 mann ombord forsvant under en kraftig storm i Vestisen ved Grønland.

Seljakt i norske farvann foregår i begrenset omfang etter havert, steinkobbe, ringsel og grønlandssel.

Internasjonal kritikk[rediger | rediger kilde]

Dyrevernere protesterer mot selfangst i Canada 2009.

Norsk selfangst har i mange år møtt massiv kritikk fra utlandet og fått mye oppmerksomhet i internasjonale medier. EUs selforordning som trådte i kraft fra 2010, setter svært strenge vilkår for handel med selprodukter i EU, men en rapport fra Verdens handelsorganisasjon (WTO) fra 2013 slo fast at forordningen er i strid med WTOs regler om ikke-diskriminering.[1][2] Den norske dyrerettighetsorganisasjonen NOAH kaller fangsten «nedslakting for pelsens skyld».[3][4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: category:Seal hunting – bilder, video eller lyd