Selfangst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Inuit fanger sel ved pustehull
Uspekkede selskinn plattes ned i lasten under en norsk selfangstekspedisjon på 1930-tallet.


Selfangst er kommersiell fangst av viltlevende seler. Næringen utøves i vår tid av fangstfolk fra Norge, Canada og Russland i de nordatlantiske farvann. De viktigste arter, økonomisk sett, er grønlandssel, klappmyss og storkobbe.

Norsk selfangst[rediger | rediger kilde]

Vest laget av selskinn.
Salg av skinn fra sel, ulv og revFisketorget i Bergen.

Den norske fangsten foregår i to områder, omtalt som Østisen og Vestisen. Østisen er områdene utenfor Kvitsjøen i Russlands økonomiske sone. Vestisen eller Vesterisen er havområdenehovedsakelig mellom Grønland og Jan Mayen. De norske fangstkvotene for sel fastsettes etter anbefalinger fra Det internasjonale havforskningsrådet, Den nordvestatlantiske fiskeriorganisasjon og Havforskningsinstituttet. Norges kvoter i 2007 var på til sammen 46 200 voksne dyr, hvorav 15 000 i Østisen og 31 200 i Vesterisen. Russland har forvaltningsansvar for bestanden i Østisen, mens bestandene i Vesterisen er spredt over flere lands fiskerijursidiksjoner.

Ulykkene i Vestisen inntraff i 1952 da fem norske selfangstskuter fra Troms og Sunnmøre med tilsammen 78 mann ombord forsvant under en kraftig storm i Vestisen ved Grønland.

Seljakt i norske farvann foregår i begrenset omfang etter havert, steinkobbe, ringsel og grønlandssel.

Internasjonal kritikk[rediger | rediger kilde]

Dyrevernere protesterer mot selfangst i Canada 2009.

Norsk selfangst har i mange år møtt massiv kritikk fra utlandet og fått mye oppmerksomhet i internasjonale medier. EUs selforordning som trådte i kraft fra 2010, setter svært strenge vilkår for handel med selprodukter i EU, men en rapport fra Verdens handelsorganisasjon (WTO) fra 2013 slo fast at forordningen er i strid med WTOs regler om ikke-diskriminering.[1][2] Den norske dyrerettighetsorganisasjonen NOAH kaller fangsten «nedslakting for pelsens skyld».[3][4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: category:Seal hunting – bilder, video eller lyd