Sekkmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sekkmøll
en Coleophora-art. Mange er blekt fargede som denne.
Nomenklatur
Coleophoridae
Hübner, 1825
Populærnavn
sekkmøll
Hører til
Gelechioidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 1050, 100 funnet i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene i eller på planter
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Antarktis
Inndelt i

Sekkmøll (Coleophoridae) er en artsrik gruppe av sommerfugler som hører til den store gruppen Gelechioidea. Det er beskrevet noe over 1000 arter, men det finnes sannsynligvis mange flere til nå ubeskrevne. De aller fleste artene blir regnet til den store slekten Coleophora. I Norge er det funnet 100 arter. Familiens norske navn kommer at av larvene omgir seg med et sekkformet hylster av silke og matrester, til vern mot rovdyr og parasitter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (vingespenn 7 – 25 mm), slanke sommerfugler med smale vinger. På farge varierer de sterkt, mange er bleke, andre brunlige eller metalliske, ofte med lysere lengdestriper, tverrbånd eller flekker. Vingene foldes tett over kroppen i hvile og sommerfuglen ser mer eller mindre dråpeformet ut. Kroppen er ganske slank, hodet forholdsvis bredt med lange, rette eller noe nedoverkrummede labialpalper. Antennene er trådformede og kortere enn forvingene. Forvingene er smale, tilspissede ytterst, hos enkelte er de trukket ut til en krok i spissen. Langs bak- og ytterkantene har de lange hårfrynser. Bakvingene er smale, tilspissede med lange hårfrynser. På bakkroppen har de parvis ordnede, spisse børster. Larvene er forholdsvis lange og slanke, med sterkt reduserte vorteføtter på bakkroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Sekkmøll-larver er funnet på mer enn 30 forskjellige plantefamilier, både bartrær, enfrøbladete planter (særlig sivfamilien) og tofrøbladete planter. De nyklekte larvene minerer inne i blad, blomster eller frø, men etter hvert kryper de ut og lever på utsiden, skjult under et sekk- eller pølseformet hylster av silke og matrester. Dette byttes ut med et større ettersom larven vokser. Sekkmøll finnes i alle verdensdeler, men mangler i tropiske regnskoger i Sør-Amerika.

Mange truede arter[rediger | rediger kilde]

Sekkmøllene er vanskelige å bestemme til art, og dette har medført at de er forholdsvis dårlig undersøkt. Likevel er det grunn til å tro at mange arter kan være utryddingstruede, fordi plantene de lever på er truede. På den siste rødlisten over truede norske arter fra 2010 er 40 av de 100 sekkmøllartene registrert fra Norge listet som mer eller mindre utryddingstruede, og sekkmøllene utgjør med dette en nokså stor del av de rødlistede sommerfuglene.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norsk Rødliste 2006
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [2]
  • Catalogue of Life, sjekkliste over beskrevne levende organismer. [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]