Kanvas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Seilduk»)
Sjømannssekk av kanvas.

Kanvas (også skrevet kanevas el. canvas/canevas) er et ekstremt slitesterkt tekstil opprinnelig vevd av hampfibre. Moderne kanvas lages normalt av bomulls- eller linfibre, men har sin historiske opprinnelse som betegnelse på vevd stoff av hamp. Kanvas skiller seg fra andre bomullsstoffer som denim og gabardin ved at det er renvevd (toskaftbinding) og ikke kipervevd.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet kanevas er hentet fra fransk canevas og latin canapaceus som betyr «laget av hamp», som har sin opprinnelse i gresk κάνναβις (kannabis).

Bruk[rediger | rediger kilde]

Kanvas brukes til seil, telt, ryggsekker, presenninger og andre tekstilprodukter som må være stabile. Det er også populært blant kunstnere som typisk maler på et større eller mindre kanvas strukket over en blindramme av tre. Kanvas som er montert på en ramme kalles gjerne lerret (selv om dette egentlig bare refererer til tekstilen). Kanvas brukes også i moteprodukter; i håndvesker, bærebager for datamaskiner og i sko som Converse og Vans.

Kanvas er blitt det vanligste medium for oljemaling. Et av de eldste oljemaleriene på kanvas er det franske bildet «Madonna med engler» fra omkring 1410 som finnes i Gemäldegalerie i Berlin.

Åpenvevd kanvas stivet med appretur særlig bruk som grunnvev for broderier, mens stramei til samme formål er laget i lin eller bomull.

Mattene som brukes i bokse- og bryteringen kalles kanvas og uttrykket «bli sendt i kanvasen» betyr «å bli slått ut» og «tape en kamp».

Kanvas ble tidligere også brukt som bærelag i bildekk og et velbrukt gummidekk var «slitt helt inn til kanvasen».

Å fremstille kanvas fra bomull ble ikke populært før Eli Whitney oppfant en rensemaskin for bomull («cotton gin» = en maskin som fjerner frø, skall og andre små objekter fra bomullsfibrene) ettersom rensing av bomullsfiber var en arbeidskrevende prosess.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]