Sector General

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sector General er fellesnavn på en rekke romaner og noveller av den irske science fictionforfatteren James White. De ble startet ca. 1958 og fortsatte til 1999 som var forfatterens dødsår.

Serien er kommet i bokform i flere bind, men er ikke oversatt til norsk (listen står i artikkel om forfatteren).

Utgangspunktet en gang i en meget fjern framtid er at der er mange skapninger som er romfarere. De har ikke alltid felles interesser, og ikke samme sans for kropps- og annet språk. Dette fører først til krig, men en finner etterhvert et felles mål i å bygge et romhospital der alle kjente og ukjente skapninger skal kunne få den ypperste behandling som rasene til sammen kan yte. Byggingen blir beskrevet i en del historier. Det må ganske spesielle individer til for å kunne ordne opp i alt det som kan lage problemer, og en menneskelig psykolog klarer dette best. De medisinske problemene får sine løsninger ved at psykisk sterke leger får innlagt minner og kunnskaper avgitt av eksperter av andre raser – og må bruke all sin kreativitet i tillegg.

Klassifiseringen av forskjellige åndedrett (Klorgass, vann, ren energiabsorpsjon osv.) antall lemmer, evt vinger, empati, kroppsbygning osv. blir elegant løst ved et firebokstavsystem som kan tjene som brukbart for xenobiologien når menneskene endelig møter fremmede vesener. Han beskriver også hvor mye kreativitet og innsikt som vil kreves når en stadig møter nye xenopatologiske utfordringer.

I og med at handlingen ligger så langt i framtiden, er det få av hans «oppfinnelser» som står i fare for å «gå ut på dato».