SEAT

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Seat)
Gå til: navigasjon, søk
SEAT Ibiza
SEAT Cordoba 1.4 75 HK SIGNO

SEAT (Sociedad Española de Automóviles de Turismo) er et spansk bilmerke som eies av Volkswagen Group. Virksomheten ble startet i Barcelona i 1953 med bistand fra Fiat som da eide 7% av aksjene.

I mange år produserte SEAT lisensierte Fiat modeller, i likhet med endel andre selskaper som Polski Fiat i Polen og tidlige Ladaer.

Volkswagen Group startet sitt samarbeid med SEAT da Fiat trakk seg ut i 1981. I 1986 ble Volkswagen AG (VAG) majoritetsaksjonær, og i 1990 overtok selskapet alle aksjene. SEATs modeller utvikles og konstrueres i dag i overensstemmelse med VAGs retningslinjer.

Nye SEAT Toledo produseres på Skoda fabrikken i Tsjekkia og er identisk med Skoda Rapid med unntak av noen få kosmetiske forskjeller. De leveres med med samme motortyper og størrelser. Alle SEAT modeller har gjennomgående Volkswagen kvalitet i seg.

SEAT i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge forsvant salget av SEAT i 2006 grunnet dårlig salgsvolum. Salget av SEAT biler falt kraftig etter at importøren Harald A. Møller AS i Møllergruppen la ned importen, og SEAT Nordic evnet etter det ikke å skape tilstrekkelig fokus rundt bilmerket.[1] Sandvika Bil AS startet imidlertid opp med import av SEAT i 2013.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Slutt for Seat i Norge Aftenbladet, 6. februar 2006
  2. ^ «Seat: Gjør comeback i Norge» tv2.no, 21. april 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Seat vehicles – bilder, video eller lyd
bilstubbDenne bilrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.