Scottish Mountaineering Club

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Scottish Mountaineering Club (SMC) er en skotsk organisasjon for fjellklatrere og -vandrere. Den ble grunnlagt i Glasgow i 1889.

I 1880-årene var det mange erfarne klatrere i Skottland, men ikke noe nettverk mellom dem. Etter flere leserbrev i The Glasgow Herald kom det i stand møter, og klubben ble grunnlagt. Bare menn meldte seg inn i den første tiden, hvilket har ført til feilaktige påstander om at den ikke var åpen for kvinner. SMC har hele tiden vært åpen for begge kjønn, men fordi ingen kvinner ønsket å melde seg inn fikk den et mannsdominert preg. Pr. 2007 er det fortsatt bare seks av over 400 medlemmer som er kvinner, men flere av de som er med har sittet i styret og man forsøker å få med flere kvinner. Medlemskap innvilges bare etter invitasjon fra et eksisterende medlem, og de som ønsker å ble medlem må levere et CV over sin klatreerfaring med spesiell vektlegging av skotske vinterruter.

En av grunnleggerne var Hugh Munro, som i 1891 publiserte listen over skotske fjell på over 3000 fot over havet. Disse fjellene kalles munros, og SMC vedlikeholder listen. Den ble først publisert i Scottish Mountaineering Club Journal.

SMC er den største utgiveren av guidebøker for klatrere og fjellvandrere i Skottland. Utgivelsene skjer gjennom stiftelsen Scottish Mountaineering Trust (Publications) Ltd., og all fortjeneste går tilbake til SMC.

Organisasjonen driver fem fjellhytter, som er åpne for medlemmer og for utleie til andre organisasjoner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]