Julibakkemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Scotopteryx luridata»)
Julibakkemåler
Nomenklatur
Scotopteryx luridata
Hufnagel, 1767
Populærnavn
julibakkemåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektScotopteryx
Økologi
Habitat: heier med gulltorn eller ginst
Utbredelse: Europa

Julibakkemåler (Scotopteryx luridata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet én gang i Norge, i Søgne i Vest-Agder, og har neppe noen vid utbredelse her siden vertsplantene, gulltorn og ginst, er ganske sjeldne i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 27 – 38 mm), slank, grå måler med spisse forvinger. Forvingen har tre smale, brune tverrbånd jevnt fordelt utover vingen. Feltet mellom de to ytterste tverrbåndene er ofte litt mørkere enn resten av vingen og har en liten, svart flekk. I vingespissen er det en kort, brun skråstrek. Bakvingen er ensfarget silkeaktig hvit. Arten er meget lik den beslektede Scotopteryx mucronata (ikke funnet i Norge) og noen ganger må man undersøke kjønnsorganene for å skille de to artene sikkert.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på busker i erteblomstfamilien, først og fremst gulltorn (Ulex europaeus) og ginst (Genista spp.). Arten finnes på lynghei, beitemarker, strandenger og andre steder der disse vokser. De voksne målerne flyr fra juni til august, mest i juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Dette er en europeisk art. I Norge er den bare funnet én gang, i Søgne i Vest-Agder i 1979. Det er usikkert om den har bestander i Norge i dag, i alle fall kan den ikke være vidt utbredt da næringsplantene er ganske sjeldne i Norge.[trenger referanse]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]