Lansettmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Schreckensteinioidea»)
Lansettmøll
Lansettmøll (Schreckensteinia festaliella)
Nomenklatur
Schreckensteinioidea, Schreckensteiniidae
Fletcher, 1929
Populærnavn
Lansettmøll
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
GruppeApoditrysia
Økologi
Antall arter: 8
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Antarktis og Australia
Inndelt i

Lansettmøll (Schreckensteiniidae) er en artsfattig familie av små sommerfugler som finnes over det meste av verden, selv om det bare er kjent åtte arter. Én av dem finnes i Europa, også i Norge. Lansettmøllenes systematiske plassering er usikker, de bør trolig regnes til gruppen Apoditrysia, men det er uvisst hvordan deres slektskapsforhold til andre undergrupper av denne er.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små møll (vingespenn opptil 12 mm) med smale vinger, gjerne lysbrune. Hodet er middels stort, blankt, med lange, trådformede antenner som kan være nesten så lange som forvingene. Labialpalpene (munnfølerne) er lange og framover- eller oppoverrettede foran hodet. Sugesnabelen er velutviklet. Vingene er lange og smale, forvingene omtrent fire ganger så lange som brede, bakvingene er svært smale og tilspissede med lange hårfrynser bak. Beina er ganske lange, mellombeina har to lange sporer/pigger og bakbeina har fire. Disse er svært påfallende fordi møllene hviler med bakbeina pekende rett til værs. Larvene er sparsomt hårete med middels lange hår, vorteføttene under bakkroppen er påfallende lange og slanke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene til disse møllene lever på planter i sumakfamilien (Anacardiaceae), maskeblomstfamilien (Scrophulariaceae) og rosefamilien (Rosaceae). Ulikt de fleste andre småsommerfugler lever de ikke som minerere inne i bladene, men gnager på dem utenfra, beskyttet av et tett spinn. Den europeiske arten, Schreckensteinia festaliella, lever på bjørnebær, bringebær og andre arter i slekten Rubus. Den kan skjelettere bladene og har blitt innført til Hawaii i et forsøk på biologisk kontroll av bjørnebær.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]