Schola Cantorum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Schola Cantorum er et norsk kammerkor startet av organisten, komponisten og dirigenten Knut Nystedt i 1964. Gjennom hele sin historie har koret siktet høyt og de har markert seg internasjonalt. De har gjort det til et varemerke å ha nyskrevet musikk på repertoaret. På 00-tallet vant de flere internasjonale korkonkurranser. Siden den tid har de fokusert på innspillinger, turnering og konsertvirksomhet.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Nystedt stiftet koret i tilknytning til Institutt for musikkvitenskap da han vendte hjem fra studier i USA til Universitetet i Oslo i 1964. Koret rekrutterer fortsatt sine sangere blant studentene der, og i senere tid også fra Norges musikkhøgskole. Nystedt ble utdannet i amerikansk kortradisjon der nyskrevet musikk har en sentral plass. Denne praksisen førte han med seg til Oslo og hans egen musikk ble viktig i Schola sitt repertoar.

I 2014 feiret Schola Cantorum 50-årsjubileum med konsert i Universitetets Aula.

Dirigenter[rediger | rediger kilde]

Nystedt dirigerte Schola Cantorum frem til 1985, parallelt med at han stiftet og dirigerte Det Norske Solistkor. Dirigenten og konsertorganisten Kåre Hanken tok over koret i 1987 etter kortere perioder under dirigentene Jon Fylling og Carl Høgset. Under Hanken reiste Schola på flere større turneer til blant annet Japan og Sør-Afrika og spilte inn to CD-er, den ene med musikk av Knut Nystedt. I 1999 tok så Eirik Sørborg steget fra tenorrekken til dirigentpulten; han ledet koret frem til dagens dirigent Tone Bianca Dahl tok over i 2002. Dahl fører Nystedts tradisjon for nyskrevet musikk videre.

Samarbeidspartnere[rediger | rediger kilde]

Koret samarbeider jevnlig med utøvere som Kringkastingsorkestret, Det Norske Blåseensemble og Forsvarets stabsmusikkorps. Ensemblet fremfører alt fra nyskrevet musikk til folkemusikk og samarbeidsprosjekter med metalbandet Dimmu Borgir. De siste ti årene har Schola Cantorum turnert i blant annet Ukraina, Tyskland, Italia, Finland, Sør-Korea, Russland, Frankrike, Spania og Storbritannia.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Høsten 2005 deltok Schola Cantorum i den internasjonale korkonkurransen i Tolosa i Spania, der koret vant samtlige priser. De ble tildelt førstepris innen gruppene polyfoni, folklore, og beste baskiske verk, og endte opp med The Grand Prize – som aldri tidligere har vært vunnet av et norsk kor. Som følge av dette deltok dermed koret som finalist i European Grand Prix i juni 2006.

Høsten 2007 deltok Schola Cantorum i korkonkurransen Let the Peoples Sing, som ble arrangert i Wupperthal i Tyskland. Schola Cantorum ble tildelt førstepris i klassen for voksenkor, og vant også «The Silver Rose Bowl».

I 2014 ble koret tildelt Universitetets ærespris for studentforeninger for sin fremragende innsats innen frivillige studentaktiviteter ved Universitetet i Oslo.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Schola Cantorum har gitt ut fire CD-er på plateselskapet 2L (Lindberg Lyd). De to første i 1997 og 1999 under Kåre Hanken. Den første inneholder norsk samtidsmusikk mens den andre inneholder kirkemusikk av Knut Nystedt. Audiens er fra 2009 og fokuserer på musikk av Bjørn Morten Christophersen, som er mangeårig medlem av koret. Tone Bianca Dahl er dirigent.

Hymn to the Virgin, en samling mariamusikk av blant annet Bruckner, Kverno, Poulenc, Gjeilo, Whitacre og Duruflé, ble utgitt i 2013. Albumet inneholder flere verk av unge norske komponister som ikke er mye eldre enn korsangerne selv, og som likevel har markert seg som sterke videreførere av Knut Nystedts virke. Albumet var Schola Cantorums andre under Tone Bianca Sparre Dahls ledelse og ble nominert til amerikansk Grammy i kategorien Best Engineered Album, Classical.

I 2014 bidro koret på den amerikanske world music-komponisten Christopher Tin sin utgivelse The Drop That Contained the Sea.

De ga også ut albumet Ja, vi elsker sammen med Forsvarets stabsmusikkorps i forbindelse med grunnlovsjubileet i Norge 2014. Det består av de norske fedrelandssangene arrangert for kor og korps. Albumet fikk flere gode anmeldelser internasjonalt.

Video[rediger | rediger kilde]

Fra 2014 til 2016 vil Schola Cantorum gjennomføre prosjektet Digital formidling av ny, norsk kormusikk. Prosjektet tar sikte på å spille inn lyd og video av musikk skrevet av unge, norske komponister. Første video ble distribuert via digital streaming og på YouTube i 2014, og er en innspilling av Gloria for kor og saksofon skrevet av saksofonisten Frøy Aagre. I 2015 planlegges ytterligere to videoutgivelser.

Prosjektet er muliggjort av Furestiftelsen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]