Schaube

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kong Henrik VIII av England malt av Hans Holbein den yngre ca. 1537, med rikt utstyrt schaube, en pelsforet jakke med korte ermer og overdådig brede skuldre. Han bærer ellers myk, flatpullet barett, polstret vams med lange skjøter, skamkapsel og knebukser, strømper med strømpebånd og oksemulesko. I England blir denne moten ofte kalt tudorstil eller engelsk sen-gotikk og tilsvarer høyrenessansen på kontinentet.
Gustav Sthamer, tysk diplomat, borgermester og advokat, i tradisjonell embetsdrakt ca. 1905, med pelsforet, schaubeliknende dommerkappe, knebukser, høy hatt og pipekrage.

Schaube, også skrevet shaube, er en vid, kappeliknende, knelang jakke med bred pelskrage som i forskjellig utforming var en viktig del av den tyske og europeiske klesmoten i renessansen fra omkring 1490 til 1550.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Den populære, fornemme scahuben ble forløperen for sidere kapper som ble tatt i bruk av lærde og protestantiske prester på 1500-tallet. Bildet viser Disputasen i Leipzig i 1519 framstilt i et tresnitt fra 1557. Martin Luther sitter til venstre for tronstolen.

Schauben var gjerne folderik og bred, laget av et tykt, sammensnurpet stoff og fôret eller kantet med pelsverk. Den var åpen foran og enten ermeløs, det vil si med bare åpninger til armene, eller utstyrt med korte, poseformede ermer ned til albuen. Den utviklet seg etter hvert til tunge, fotside ytterjakker. Schauber var ofte overdådig utstyrt med kostbart pelsverk og stoff og ble først og fremst båret av menn, men også enkelte kvinner, som tilhørte samfunnets høyere stender.

Flere klesplagg fra renessansen og den tyske reformasjonen er beholdt i ulike varianter i akademiske miljøer og protestantiske kirkekretser i Europa. For eksempel ble schauber i forlenget variant viderført som drakt for lutherske prester i form av svarte prestekjoler. I Danmark og Norge ble denne drakten supplert med den spanske renessansen pipekrager. Også fotside embetskapper som advokater og professorer fremdeles bærer i enkelte land, stammer fra samme periode. I tillegg er 1500-tallets myke, flate baretter i forskjellige varianter beholdt som hodeplagg i disse miljøene, blant annet som studenterlue under navnet tudor bonnet i England.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet schaube kommer fra tysk som har fått det fra det italienske gioppa, avledet av det arabiske ordet al chubba eller jubbah, vanligvis kalt djubbeh, en sid, åpen kaftan med brede ermer som ble båret i Tyrkia, Syria og Egypt og kom til Europa med korsfarerne1200-tallet. På tysk har forøvrig Schaubelein («liten schaube») blitt brukt om en kort, vid jakke og Nachtschauben («nattschaube») om morgenkåper og tilsvarende plagg. Harzkappe er en smalere variant av schauben med ermer ned til albuen.

Schaube kalles på tysk tidvis også Husecke. Denne betegnelsen brukes særlig om side kapper med hele ermer eller oppsplittede hengeermer, enten kantet med pels eller helt av stoff, og gjerne båret av kvinner.

Se ellers[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]