Scaphisoma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scaphisoma
Nomenklatur
Scaphisoma
Leach, 1815
Hører til
dråpebiller, Kortvinger,
Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: over 600, seks arter i Norge
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Scaphisoma er en slekt av biller som lever av og på sopp. De hører til underfamilien dråpebiller (Scaphidiinae) i den artsrike familien kortvinger (Staphylinidae). Det er kjent over 600 arter, seks av dem er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (1,5 – 2 mm), ovale, svært blanke biller, brune eller svarte. De norske artene er ensfargede, men det finnes også noen med flekker på dekkvingene. Antenner og bein kan foldes tett inntil kroppen slik at hele billen blir glatt og dråpeformet, og svært vanskelig å få tak på. For ekesmpel er det nesten umulig å plukke opp en slik bille med en pinsett. Hodet er bredt med små fasettøyne. Antennene er temmelig lange og ganske tynne, de to innerste og tre ytterste leddene noe tykkere. Brystskjoldet (pronotum) er glatt, blankt og hvelvet, fint punktert, med jevnt kurvede sidekanter. Dekkvingene er jevnt rundede, glatte, fint punkterte, med en fure (sømstripen) langs innerkanten, men ellers uten lengdestriper. De er tvert avkuttet bak og dekker ikke bakkroppsspissen på levende eksemplarer. På døde eksemplarer i samlinger er ofte bakkroppen skrumpet sammen slik at den er fullstendig dekket av dekkvingene. Bakkroppen er tilspisset bak. Beina er lange og spinkle.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Slekten Scaphisoma er knyttet til poresopper (kjuker) som vokser på død ved. Dråpebillene er stort sett skogsinsekter.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Fierros-López, H.E. 2006. Four new species of Scaphisoma Leach with maculate elytra (Coleoptera: Staphylinidae: Scaphidiinae) from Mexico, with new records and comments on S. balteatum Matthews. Zootaxa 1279: 53-68. [1]
  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]