Scanners

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scanners
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Grøsser / Thriller
Utgivelsesår1981
Prod.landCanada
Lengde1 t. 43 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiDavid Cronenberg
ProdusentClaude Héroux
ManusforfatterDavid Cronenberg
MusikkHoward Shore
SjeffotografMark Irwin
KlippRonald Sanders
Foran kamera
Hovedrolle(r)Stephen Lack
Jennifer O'Neill
Patrick McGoohan
Michael Ironside
Prod.selskapTelefilm Canada
Filmplan International
Premiere14. januar 1981 (USA)
16. januar 1981 (Canada)
21. januar 1982 (Norge)
Video og DVD i Norge:
Høsten 1982 (Video) (leie)[1]
Des. 1982 (Video) (salg) (VK)[1]
30. juni 2002 (DVD)[1]
Eksterne lenker

Scanners er en canadisk science fiction-grøsser fra 1981 regissert og skrevet av David Cronenberg. Filmen handler om en spesiell gruppe mennesker kalt scannere som er i stand til å styre tankene til andre ved hjelp av medfødte telepatiske evner. Noen av dem er også i stand til å drepe med tankens kraft. En hemmelig organisasjon ledet av en mektig scanner forsøker å samle flest mulig av dem for å skaffe seg verdensherredømme. De ledende rollene spilles av Stephen Lack, Jennifer O'Neill, Michael Ironside og Patrick McGoohan.

Scanners regnes som Cronenbergs internasjonale gjennombrudd.[2]

Den fikk flere oppfølgere på 1990-tallet som ble lansert direkte på video.[2] Cronenberg var ikke involvert i noen av disse.

Handling[rediger | rediger kilde]

Forskere ved et hemmelig forskningsprosjekt oppdager at enkelte forsøkspersoner er istand til å trenge inn i andres nervesystem, endre hjerterytme og lese tankene deres. De blir kalt scannere. Hvis teknikken deres trenes tilstrekkelig er de i stand til å drepe. Den 35-årige uteliggeren Cameron Vale er en slik scanner. Han blir ufrivillig hentet inn fra gaten og plassert under Dr. Paul Ruths oppsyn. Ruth arbeider spesielt med ham fordi han vet at Vale er en scanner med spesielt sterke evner. Men et hardt liv på gaten har gjort ham svak. Hans telepatiske evner er samtidig kilden til problemene han har slitt med i voksen alder, men Dr. Ruth gir ham en type medisin slik at han er i stand til å kontrollere all indre uro han føler.

Vale trenes opp og blir deretter sendt ut for å infiltrere og stoppe en annen mektig scanner, Darryl Revok. Han er lederen for en mektig undergrunnsorganisasjon av scannere som har drept flere i Dr. Ruths forskerteam. Hans storslagne plan er å rekruttere flest mulig av de scannerne som eksisterer og deretter skaffe seg verdensherredømme.

Jakten på Ravok leder Vale til den kvinnelige scanneren Kim Obrist. Hun er en av få gjenlevende som er i stand til å lede ham til fienden. De utsettes for flere angrep av Revoks menn, men til slutt møter han Ravok ansikt til ansikt. Vale for vite den sjokkerende sannheten bak deres evner og bakgrunnen til Dr. Ruth.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Scanners regnes som Cronenbergs internasjonale gjennombrudd.[2] Den innbrakte drøyt $14 millioner i USA.[3]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den fikk god til blandet mottakelse av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 76 % på Rotten Tomatoes[4] og 60 % på Metacritic.[5] Den amerikanske filmanmelderen Roger Ebert gav den 2 av 4 stjerner. Han mente den fløt for mye på spesialeffektene og at selve handlingen styrte karakterene for mye.[6] Leonard Maltin gav den 2,5 av 4 stjerner.[7]

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen ble tildelt en Saturn Award og en Fantasporto i klassen beste film. I tillegg ble make-up artist Dick Smith (Tidligere kjent for sitt arbeidet på Exorcisten) tildelt en Saturn Award for beste make up (både for denne og Eksperimentet).[8]

Annet[rediger | rediger kilde]

Den ble innspilt i Montréal og Toronto høsten 1979.[9][3]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Oppfølgere[rediger | rediger kilde]

Oppfølgere

Scanners har fått to mindre kjente oppfølgere som ble lansert rett på video på 1990-tallet. Den første heter Scanners II: The New Order og ble lansert i 1991. Den ble regissert av kanadiske Christian Duguay og har David Hewlett, Deborah Raffin, Raoul Trujillo og Yvan Ponton i de ledende rollene. Denne handler om en maktsyk politisjef som forsøker å verve en scanner for å avsløre kriminelle. Hovedmotivet hans er imidlertid å tilrive seg makten i byen. Scanneren innser etterhvert politisjefens motiver og nekter å la seg bruke. Det oppstå derfor en kamp mellom dem. Underveis får han vite at hans egentlige foreldre var Cameron Vale og Kim Obrist, som begge var scannere.[10]

Den andre oppfølgeren heter Scanners III: The Takeover og ble lansert i 1992. Som den forrige ble også denne regissert av Christian Duguay. De ledende rollene spilles av Liliana Komorowska og Steve Parrish. Denne handler om en ung kvinnelig scanner som får et eksperimentelt medikament for å døyve sideeffektene som de telepatiske evnene gir henne. Dette stoffet gjør henne imidlertid ond og stormannsgal. Hun dreper sin far og tar over hans farmasøytiske selskap. Planen er å skaffe seg verdensherredømme. Den eneste som kan stoppe henne er hennes egen bror, som også er en scanner.[11]

Spin-off filmer

Den har også fått to spin-off filmer som går under fellesbetegnelsen Scanner Cop. Den første, Scanner Cop, ble lansert i 1994 og handler om en nyutdannet politimann som også er scanner. Han bruker evnen til å stanse en politimorder, men gambler samtidig med sin egen sinnstilstand. Den ble regissert av Pierre David og har Daniel Quinn i hovedrollen.[12]

I 1995 kom en oppfølger kalt Scanners: The Showdown (også kjent som Scanner Cop II). Også denne er regissert av Pierre David og hovedrollen spilles nok en gang av Daniel Quinn. Filmen er en fortsettelse av den forrige. Denne gangen må politimannen stanse en seriemorder som dreper andre scannere.[13]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Breien – Videoklubbens Månedens Film «Scanners (Desember 1982)»
  2. ^ a b c Canadian Film Encyclopedia - Scanners[død lenke]
    1.«Director David Cronenberg’s biggest commercial breakthrough at the time»
    2.«It spawned several direct-to-video sequels aimed at the teenage horror market».
  3. ^ a b IMDb business/filming dates
  4. ^ «Scanners (1981)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 20. januar 2020. 
  5. ^ Metacritic
  6. ^ Ebert, Roger. «Scanners Movie Review & Film Summary (1981) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 13. september 2019. 
  7. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
  8. ^ IMDb awards
  9. ^ IMDb - Filming locations
  10. ^ «Anmeldelse av Scanners II: The New Order». www.filmfront.no. Besøkt 20. januar 2020. 
  11. ^ «Scanners III: The Takeover (1992) - Christian Duguay | Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related». AllMovie (engelsk). Besøkt 20. januar 2020. 
  12. ^ «Scanner Cop (1994) - Pierre David | Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related». AllMovie (engelsk). Besøkt 20. januar 2020. 
  13. ^ «Scanners: The Showdown (1995) - Steve Barnett, Pierre David | Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related». AllMovie (engelsk). Besøkt 20. januar 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]