Avincis Aviation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Scandinavian Air Ambulance»)
Avincis Aviation
Org.formAktiebolag
Svensk orgnr.556617-7084
BransjeFlyselskap
Etablert2001
MorselskapBabcock International (–2023)
HovedkontorArlanda lufthavn
LandSverige
Nettstedwww.avincis.com
Babcocks Cessna Citation LN-SAA

Avincis Aviation, tidligere Babcock Scandinavian AirAmbulance, tidligere Scandinavian Air Ambulance (SAA), er et fly- og helikopterambulanseselskap som driver virksomhet i Norge, Sverige, Finland, Spania, Italia, Portugal, Chile og Mosambik.

Selskapet ble startet 3. desember i 2001 med helikopterbaser i Stockholm og Östersund. Siden den gang er flere baser med helikopter og fly etablert rundt om i de nordiske land. Selskapet ble oppkjøp av Babcock International i 2014, og i 2023 ble hele Babcocks flyambulansevirksomhet, søk- og redningstjeneste og brannslukkingsvirksomhet oppkjøpt av Ancala Partners og skiftet navn til Avincis.[1]

Sverige og Finland[rediger | rediger kilde]

Selskapet drifter idag[når?] 6 av 7 helikoperbaser i Sverige, samt 4 flybaser. I Finland har SAA 3 av 6 helikopterbaser, med fokus på det nordlige Finland. SAA har også hatt en base i Ringsted i Danmark hvor det ble operert ett helikopter.

SAA har primært helikoptre fra Eurocopter, modellene EC 135, 145, 145 T2, Dauphin N2 og Dauphin N3 samt en Bell 429. På flysiden har selskapet 7 Beech 200 og en Learjet 35a.

Göran Persson har siden 2009 vært styreformann for Scandinavian Air Ambulance.

SAA opererer med 2 Aircraft Operating Certificate (AOC). For helikoptrene er det Scandinavian MediCopter og for flyene er det Scandinavian AirAmbulance. Det kommersielle navnet for konsernet er Scandinavian AirAmbulance.

Norge[rediger | rediger kilde]

Babcock ble etablert som et norsk aksjeselskap i 2015 og fikk norsk driftstillatelse 7. februar 2019.[2][3] 1. juli 2019 overtok Babcock driften av ambulanseflyene i Norge og drifter tolv ambulansefly på syv baser. Åtte fly er i beredskap hele døgnet, to er i beredskap på dagtid og to er reservefly. Selskapet operer ti fly av typen Beech 250 og to jetfly av typen Latitude. Ambulansejetflyene er basert i Tromsø og på Gardermoen. Ambulanseflybasene ligger i Kirkenes, Alta, Tromsø, Bodø, Brønnøysund, på Vigra og på Gardermoen. Alta, Tromsø og Gardermoen har to fly, mens resten av basene har ett fly.

Hovedkontoret til Babcock Nordic ligger i Tromsø og der er også hovedvedlikeholdsbasen for Beech-flyene de opererer i hele Norden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NTB (1. mars 2023). «Babcock kjøpt opp for 136,2 millioner euro og blir Avincis». sykepleien.no. Besøkt 3. april 2023. 
  2. ^ Luftambulanseselskapet Babcock har fått norsk driftstillatelse. vol.no. Besøkt 12. desember 2019
  3. ^ Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret. Besøkt 6. mai 2020.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]