Scampi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Norsk sjøkreps.

Scampi er flertallsformen av scampo, det italienske navnet på norsk sjøkreps (Nephrops norvegicus). Navnet er utledet fra det greske κάμπη; kampē, som betyr bende eller bøye.

Eng: Scampi, Norway lobster, Dublin Bay Prawns, og Langoustine x), Sv: Havskräftor, Da: Jomfruhummer, Ty: Kaisergranat, Fr: Langoustine. Sp: Cigala.

x)I henhold til de engelske Fish labelling regulations skal navnene Scampi, Norway lobster, Dublin Bay prawns og Langoustine brukes på Nephrops Norvegicus (norsk sjøkreps) i UK. https://www.gov.uk/government/publications/commercial-designations-of-fish-united-kingdom


Scampi(norsk sjøkreps) ble artsbestemt av den svenske biologen Carl von Linné i 1758, og er gitt det latinske navnet Nephrops Norvegicus (Norsk sjøkreps). Man mener at navnet Norvegicus ble satt fordi Norge var det eneste landet som fanget sjøkreps på den tiden.

Scampi er slanke, oransjefargete kreps i hummerfamilien. De kan bli opptil 25 cm lange, og er rødoransje både i rå og kokt tilstand. I motsetning til de fleste rekearter, som først blir rødlig ved koking eller steking. Scampi omsettes som hele levende eller rå, eller som kokte med skall. Også som rå eller kokte krepsehaler med skall. Aldri rå uten skall. Norsk sjøkreps er over hele verden kjent som et av verdens fineste skalldyr, under sitt italienske navn Scampi.

Hvert år fiskes det ca. 60 000 tonn, halvparten i engelsk farvann. Det fiskes relativt lite scampi i norske farvann, men danskene tar store fangster: http://eng.laeso-fish.dk/default.aspx?pageId=54    Scampi tatt langs norskekysten og ved Island regnes som de beste. Scampi er også de viktigste kommersielt fangete skalldyr i Europa.

Havforskningsinstituttet gir bl. annet denne informasjonen om norsk sjøkreps på sin engelske side:

Fakta om: Norway Lobster

Latinsk navn: Nephrops norvegicus

Andre vanlige navn: Dublin bay prawn, langoustine, og scampi.

Familie: Nephropidae

Maksimum lengde: 24–25 cm


De siste to-tre årene har scampi (norsk sjøkreps) fått en renessanse i Norge. Fra å være relativt ukjent i landet som bærer dets navn, dukker krepsen nå mer og mer opp i restaurantenes menyer, og i matanmelderes anmeldelser. Men ikke under navnet scampi, som denne råvaren er kjent under utenfor Norge. Finner man scampi på menyer, er det oppdrettsreker man får servert. Egentlig forvirrende for utlendinger med kjennskap til sjømat, spesielt for Italienere som får servert en reke istedenfor en kreps. Utenfor Norge brukes disse navnene på oppdrettsrekene tigerreker, kongereker og kjempereker: Tiger prawns, King prawns og Giant Tiger prawns.

Hvorfor man i Norge kaller oppdrettsreker for scampi, forklares slik av rekeprodusenten Polar Seafood):

”Når varmtvannsreker kalles scampi i Norge skyldes det at næringen her har valgt

dette som navn for varmtvannsreker.”

Informasjonen om scampi har vært lagt ut på Wikipedia flere ganger. Imidlertid har den også blitt ”rettet opp” flere ganger. Hver gang for å gi inntrykk av at oppdrettsreker er scampi. Senest 12. April 2014.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]