Saverne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saverne
Zawere
Château des Rohan

Flagg

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionGrand Est
DepartementBas-Rhin
ArrondissementSaverne
KantonSaverne
StatusKommune
Postnummer67700
Areal26,01 km²[1]
Befolkning11 390[2] (2021)
Bef.tetthet437,91 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

463
177
Høyde o.h.200 meter
Nettsidewww.saverne.fr
Politikk
MaireEmile Blessig (2008–2014)
Kart
Saverne
48°44′29″N 7°21′43″Ø

Saverne (Zaberntysk, Zawere elsassisk) er en by og kommune i Alsace i det østre Frankrike. Den ligger i Bas-Rhin ved Marne-Rhinenkanalen ved foten av et pass i Vogesene og 45 km nordvest for Strasbourg.

I 2006 hadde Saverne en samlet befolkning på 11 907,[3] og hele byområdet med omland hadde 17 482 innbyggere.[4]

Saverne (Tres Tabernae Cesaris (Cæsars tre tavernaer, også kalt dette i tidligere tider) var et viktig sted under Det romerske keiserriket, og etter å ha blitt ødelagt av alamannerne, og gjenoppbygget av keiser Julian.[5]

Under den tyske bondekrigen ble byen okkupert i 1525, men okkupantene ble drevet ut igjen av hertug Anton av Lorraine. Den ble utsatt for store ødeleggelser under tredveårskrigen, men bispesetet Château des Rohan, som da ble ødelagt ble gjenoppbygget. I 1852 ble dette konvertert av Napoleon III av Frankrike til en resident for enkene etter mottakerne av ridderordenen av Æreslegionen. Anlegget er idag et ungdomsherberge og et kulturhus med en sal på 500 tilskuerplasser for teater og konserter.

Byen ble okkupert av Det tyske keiserrike etter den fransk-prøyssiske krig, men kom igjen under fransk kontroll etter første verdenskrig.

I 1913 ble byen særlig kjent som åsted for den beryktede Zabernaffæren, da den 20 år gamle løytnanten Günter Freiherr von Forstner brukte et fornærmende, nedsettende og ulovlig uttrykk om folk fra Alsace overfor en gruppe rekrutter i byen Zabern ved å kalle dem «Wackes», som er et svært nedsettende uttrykk for alsaserer. Det kom til demonstrasjoner blant innbyggerne, noe som utløste en uforholdsmessig sterk militær motaksjon med medfølgende ulovlige arrestasjon. Dette er opphavet til uttrykket zabernisme og betyr misbruk av militær makt eller ulovlige angrep.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]


Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Saverne

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[6]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]