Saura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saura
LandNorges flagg Norge
Høyde o.h.22 meter
Kart
Saura
66°13′57″N 12°59′19″Ø

Saura er en gård og poststed på sørsida av Handnesøya i Nesna kommune i Nordland.[1] Stedet har kai og butikk. Tidligere har det vært handelshus med gjestgiveri og jektefart på stedet. Før fergeforbindelsen til Handnesøya var Saura kommunikasjonspunkt med lokalbåtanløp.

Saura var et av de mange handelshus som vokste frem på Nordlandskysten. Klæbo-dynastiet bygde opp handelshuset fra 1500-tallet og preget driften helt frem til midten av 1800-tallet.[trenger referanse] Dynastiet fikk sin slutt da siste handelsmann, Ebbe Moss Klæbo, ikke fikk livsarvinger og slekten døde ut. Dette resulterte i salg av gården til Alexander Holst i 1856.[trenger referanse] Holst var jurist og hadde nylig tiltrådt som sorenskriver. Dermed ble Saura sorenskrivergård for Nord-Helgeland, først som privat sorenskrivergård, senere i statens eie.

Da det gamle hovedhuset på Saura gikk med i den store brannen på begynnelsen av 1880-tallet, ble et nytt hovedhus bygget på statens bekostning i 1886. Hovedbygningen er i stil og utforming lik hovedbygningen på Tjøttagodsetbygget i 1870 og hovedbygningen på Lauvøyagård i Dønna. Det nye hovedhuset var svært moderne og hadde blant annet en stor rettssal i andre etasje. Da sorenskriverembetet for Nord-Helgeland ble flyttet til Mo i Rana i 1904, mistet Saura status som sorenskrivergård. Gården ble solgt videre til familien Qvale som drev Saura som et mønsterbruk og startet moderne landhandel.[trenger referanse] Første moderne butikk på Saura åpnet i 1909. Gården ble drevet av samme familie frem til 1970-årene. I 1980-årene ble gården fraskilt fra hovedhuset. Dagens Saura gård drives i dag som et av Handnesøyas største bruk, mens det gamle hovedhuset er fraskilt som egen tomt.

Det er fortsatt butikkdrift på Saura, Vika Handel SA. Dette er et andelslag som består av Handnesøyas beboere og hytte eiere.

Handnesøya kapell finnes også på Saura.

Postnummeret er 8724 Saura.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Saura på Norgeskart.no fra Statens kartverk