Sauda skisenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
En av anleggets svarte løyper, her like ved Smalanuten

Sauda Skisenter er et norsk vintersportsted som ligger i Svandalen, i underkant av åtte kilometer fra Sauda sentrum og er et av de største skisentrene på Vestlandet.

Sauda BCC, Foto: Vidar Solheim
Pudderhopping i Sauda Skisenter med utsikt over Sauda sentrum.

Anlegget i dag[rediger | rediger kilde]

Skisenteret har i dag fem skiheiser, 3 stk T-heiser og 2 stk tallerken heiser, med en kapasitet på 5200 personer i timen. Lengste nedfart er seks kilometer, og høydeforskjellen nærmere 500 meter. Det er ulik vanskelighetsgrad på traséene – grønn, blå, rød og svart. Totalt kan alpinistene velge mellom elleve ulike nedfarter, men generelt sett er traseéne i Sauda Skisenter noe brattere enn det tilsvarende vanskelighetsgrader er i andre anlegg.

Anlegget har ett barne og familie området med en tallerken heis på 200 meter, kveldkjøring med flombelyst nedfart på 900 meter, skiutleige med skishop, skiskole, snøkanonalegg, eget afterski området i paraplypar, og service senter med kafeteria. Det kjøres også opp turløyper rundt anlegget. Skisenteret tilbyr også en rekke aktiviteter for både voksne og barn gjennom sesongen.

Offpiste mulighetene rundt anlegget er gode, og det er korte avstander til topper som Ravnafjell (982 moh) og Vardanuten (1111 moh). Begge destinasjoner er mye brukt som trase under Sauda Backcountry Challenge.

Det finnest flere overnattingsmuligheter i kort avstand fra skisenteret i form av ferieleiligheter. Nærmeste hotell ligger i Sauda Sentrum.

Historie[rediger | rediger kilde]

Anlegget så dagens lys i 1968 – som et resultat av iherdig dugnadsinnsats av skiforeninger og privatpersoner. Daværende navn var Sauda Skitrekk. Da anlegget åpnet besto det av en 750 meter lang tallerkenheis med tilhørende nedfart og varmestue nederst i bakken. Mange som tok skiheisen på 60- og 70-tallet vil huske hva som skjedde da heisen stoppet – da måtte alle hoppe av før motoren kunne dra den i gang igjen. Dette ble meddelt ved at en person nederst i heisen ropte på kav saudamål "Gå or hengjaradden" (Gå av medbringerne)

På slutten av 70-tallet fikk anlegget sin første t-krokheis, og etterhvert ble det bygget en ekstra heis nederst for å gi anlegget bedre kapasitet. Etterhvert kom det en heis til Smalanuten (790 moh.), og i 2004 ble det åpnet en tallerkenheis fra Djuvsbotn, som tar alpinistene opp til 850 moh. I 2006 ble det åpnet en 200 meter lang barneheis nederst i anlegget. Den gamle heisen fra 1968 ble fjernet på begynnelsen av 90-tallet.

Skianlegget har skiftet navn flere ganger, først fra Sauda skitrekk til Svandalen Skisenter, og deretter til Sauda Skisenter. De siste årene har anlegget opplevd en markant oppgang i antallet besøkende, noe som skyldes stor markedsføring, økende turisme til Sauda og en voldsom hytteutbygging i omådet rundt senteret. Skibåt fra Stavanger er også ett populært tilbud som har bidratt til oppgang i antallet besøkende. Siden 2002 har det blitt satt opp nærmere 300 hytter i Svandalen, og det er planlagt flere felt.

Fremtiden[rediger | rediger kilde]

Det foreligger planer om å bygge stolheis til Djuvsbotn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]