Sarichioi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sarichioi
LandRomanias flagg Romania
FylkeTulcea
StatusKommune
HovedstadSarichioi
Postnummer827190
Areal282 km²
Befolkning7 457 (2002)
Bef.tetthet26,44 innb./km²
Høyde o.h.33 meter
Nettsidewww.cjtulcea.ro/judet/sarichioi.html
Posisjonskart
Sarichioi ligger i Romania
Sarichioi
Sarichioi
Sarichioi (Romania)
Kart
Sarichioi
44°57′N 28°51′Ø

Ruiner av festningen ved Enisala, foto fra tidlig i det 20. århundret
Sarichioi i 2012

Sarichioi (også Sarikioi) russisk: Сарикёй, (av Sarıköy: Den gule landsbyen) er en kommune i Tulcea i Romania. Ved siden av den rumenske majoriteten av befolkningen (54 %), bor også en betydelig gruppe lippovanere (46 %) i byen.

Kommunen omfatter landsbyene Sarichioi som også er administrasjonssted, og i tillegg Sabangia, Zebil, Visterna og Enisala.

Ved landsbyen Enisala, tyrkisk for den nye landsbyen), ligger en festning som kontrollerer de omkringliggende Razelm- og Babadagsjøene som tidligere var bukter i Svartehavet. Festningen ble oppført tidlig i det trettende århundret, enten av genoveserne eller bysantinerne for å kontrollere de nærliggende reiserutene. Festningen har tre heksagonale tårn og er det eneste av dette slaget som er funnet i regionen. Dette tolkes som en tegn på at grunnleggerne har vært av vestlig opprinnelse. Festningen ble først inntatt av det osmanske riket i 1388/1389 og gjenerobret i 1416/1417 etter et kort valakisk styre. Som følge av den nye politiske situasjonen og handelen som avtok, mistet festningen gradvis sin betydning og ble endelig forlatt mot slutten av det femtende århundret.