Sarah Cameron Sunde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sarah Cameron Sunde
FødtNew York
BeskjeftigelseLingvist, oversetter, sceneinstruktør Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of California
NasjonalitetUSA
UtmerkelserGuggenheim-stipendiet (2021)[1][2]

Sarah Cameron Sunde er en amerikansk teaterregissør og oversetter med base i New York City. Hun er født og oppvokst i California. Hennes fars familie emigrerte til USA da han var elleve år gammel. Som tolvåring flyttet Cameron til familien i Drammen i syv måneder, hvor hun var elev ved skolen og lærte seg å beherske flytende norsk.

Sunde avla eksamen ved UCLA School of Theater, Film and Television. Hun har regissert skuespill i New York City, California og Storbritannia.

I 2004 oversatte og regisserte Sunde Jon Fosses Night Sings Its Songs (Norsk tittel: Natta syng sine songar). Den hadde premiere i New York City. Det påfølgende året regisserte hun The Asphalt Kiss av Nelson Rodrigues på 59E59 Theaters Off-Broadway. Det andre stykket av Fosse som Sunde har oversatt, er deathvariations (Norsk tittel: Dødsvariasjonar). 8. september 2008 var det premiere på Sa Ka La, som er det tredje stykket av Jon Fosse som Sunde har oversatt til engelsk. På nyåret 2009 skal hun dessuten være assisterende regissør på den store nyoppsetningen av Henrik Ibsens Hedda GablerBroadway med Mary-Louise Parker som hovedrolleinnehaver.

Sunde grunnla sammen med den norske skuespilleren Anna Gutto teatergruppen Oslo Elsewehere . Hun er også med-grunnlegger av Translation Think Thank.

Priser[rediger | rediger kilde]

  • 2005: Robert & Gloria Hausman Theater Award: Princess Grace Fellowship in Directing
  • 2005: Artist Award. American Scandinavian Society.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Guggenheim Fellows database, Guggenheim fellows ID sarah-cameron-sunde, besøkt 11. mai 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.gf.org, besøkt 16. april 2021[Hentet fra Wikidata]