Saqqara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Saqqâra»)
Memfis med dens nekropol - pyramidefeltene fra Giza til Dahshur
   UNESCOs verdensarv   
Parti fra Saqqara-nekropoliset. I midten sees Djosers trinnpyramide. Til venstre for denne er Unaspyramiden, og til høyre Userkafpyramiden.
LandEgypts flagg Egypt
Innskrevet1979
Kriterium I, III, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 86
Saqqara ligger i Egypt
Saqqara
Saqqara (Egypt)

Saqqara eller Sakkara (arabisk: سقارة) er et gravsted i Egypt. Her er mange fremtredende personer i oldtidens Egypt begravet. Stedet er mest kjent for trappepyramiden Djoserpyramiden, den første av de egyptiske pyramidene, og omfatter også flere andre viktige graver. Stedet ligger ca. 30 km sør for dagens Kairo, og dekker et område på omtrent 7 km ganger 1,5 km. På stedet finnes også Imhotep-museet, som åpnet i 2006.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selv om de tidligste gravene kan spores tilbake til det 1. egyptiske dynasti, var det først under det 2. egyptiske dynasti at kongelige ble gravlagt her.

Stedets status og betydning i oldtiden[rediger | rediger kilde]

Saqqara fungerte som nekropolis for hovedstaden i oldtidens Egypt, Memfis. Selv om stedet ble overgått av pyramidekomplekset ved Giza og senere Kongenes dal som gravsted for kongelige, forble det et viktig kompleks for mindre gravleggelser og seremonier i over 3000 år, godt inn det etterfulgende ptolemeerdynastiet og romertiden. Djoserpyramiden i Saqqara ble designet som en trapp til himmelen.[1] Den er tegnet av Imhotep under det 3. egyptiske dynasti for kong Djoser[1] (ca. 2667-2648 f.Kr.) Det er det eldste komplette byggekomplekset i hugget stein i historien.

Sedfestivalen[rediger | rediger kilde]

For hver trettiende feiring av Sed-festivalen, måtte Faraoen løpe over en kort bane ved Saqqara for dermed få tilbake ungdomskraften, slik at han kunne herske i nye 30 år.[2]

Verdensarven[rediger | rediger kilde]

Pyramidefeltene i tilknytning til oldtidsbyen Memfis, blant dem Saqqara, ble i 1979 oppført på UNESCOs verdensarvliste. Andre felt i området som også hører til denne oppføringen er pyramidekomplekset ved Giza, Dahshur, Abu Rawash og Abusir.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Roberts, J.M. (1994): Shorter Illustrated History Of The World, BCA, Italy
  2. ^ «Saqqara», Pymd.com