Sapiyat Magomedova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sapiyat Magomedova
Født11. feb. 1979[1]Rediger på Wikidata (45 år)
Artlukh[1]
BeskjeftigelseJurist Rediger på Wikidata
Utdannet vedDagestan State University (–2001)[1]
NasjonalitetRussland
UtmerkelserPer Anger-prisen (2012)[2]
Homo Homini-prisen (2013)[3]

Sapiyat Magomedova (født 11. februar 1979 i Khasavyurt i Dagestan) er en dagestansk jurist og menneskerettsaktivist.

Magomedova forsvarer ofre for menneskerettsbrudd i Nord-Kaukasus, ofte saker som andre jurister avviser av sikkerhetsgrunner og vunnet flere av dem. Det å vinne en slik sak anses, ifølge nettstedet civilrightsdefenders.org, som nesten umulig. Eksempler på saker er at ofre ble tvunget til å forsvinne, tortur og drap. Menneskerettsbruddene, som samtidig er brudd på Den russiske føderasjons konstitusjon og internasjonal lov, gjøres ofte av politiet og sikkerhetstjenestene.

Huffington Post skrev i 2013 at FNs komite mot tortur i en rapport hadde kritisert Russland for dårlig etterforskning av torturbeskyldninger, intimidering og represalier mot menneskerettsforkjempere og journalister. I denne sammenhengen ble også etterforskningen av drapene på journalisten Anna Politkovskaja i 2006 og menneskerettsaktivisten Natalia Estemirova i 2009, og politiets påståtte mishandling av Magomedova i Kaukasusprovinsen i Dagestan i 2010.

Civil Rights Defenders nominerte henne i 2012 til Per Anger-prisen, og juryen tildelte henne den med denne begrunnelsen: «För sitt modiga och riskfyllda arbete som advokat och som orädd försvarare av mänskliga rättigheter i en våldsam och hotfull miljö».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c www.kavkaz-uzel.eu[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ hro.org[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ hro.org[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]