Santana (Madeira)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Santana

Flagg

Våpen

LandPortugals flagg Portugal
Postnummer9230
Retningsnummer291
Areal95,56 km²
Befolkning7 719[1] (2011)
Bef.tetthet80,78 innb./km²
Nettsidewww.cm-santana.com/
Kart
Santana
32°48′00″N 16°52′00″V

Santana er en av de elleve kommunene i den sjølstyrte portugisiske regionen Madeira. Det er også navnet på byen som er administrasjonssenter i kommunen.

Kommunen[rediger | rediger kilde]

Kommunen Santana ligger sentralt på nordsida av øya. Arealet er ca. 93 kvadratkilometer og folketallet 7 433 (i 2011).[2]

De viktigste næringsveiene er turisme og jordbruk. Området har noe av øyas beste jordsmonn, og her dyrkes blant annet vindruer, fiken, plommer og kiwi.

Byen[rediger | rediger kilde]

Byen Santana ligger et stykke opp i høyden. I byen ligger en familiepark som presenterer ulike sider av øygruppas natur, historie og kultur.

Santana-hus[rediger | rediger kilde]

Santana-hus

Santana er kjent for en spesiell hustype: små hvite hus med svært bratte tak av strå. Hustypen er kjent tilbake til 1600-tallet. Opprinnelig var de bolighus med soverom på loftet og oppholdsrom/lager på bakken. Konstruksjonen passa svært godt til klimaet: Taket beskytter godt mot nedbør og vind. I dag er en del velholdte hus brukt som turistattraksjoner, mens andre brukes som lager eller fjøs. Ofte er da stråtaket skifta ut med stålplater.

Kirkesogn[rediger | rediger kilde]

Kommunen består av seks kirkesogn: Arco de São Jorge, Faial, Ilha, Santana (byen), São Jorge og São Roque do Faial.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Santana er ei sammentrekning av helgennavnet Santa Ana.

Taubanen Rocha do Navio[rediger | rediger kilde]

Det går en taubane fra utafor Santana by og ned til kysten. Den brukes både av bønder som har terrasser ved den og av turister.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

De viktigste kildene til inntekt er landbruk og reiseliv, mens små kommersielle bedrifter er lokalisert sentralt i Santana.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://mapas.ine.pt/download/index2011.phtml; besøksdato: 19. september 2018; utgiver: Det nasjonale statistikkinstituttet.
  2. ^ Folketall fra Det portugisiske statistikkbyrået; besøkt 10. august 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]