Santa Maria dell’Anima

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Santa Maria dell'Anima»)
Santa Maria dell’Anima
OmrådeRoma[1]
PlasseringPonte
BispedømmeRoma bispedømme
Byggeår1522
Arkitektur
Perioderenessansearkitektur
ArkitektAndrea Sansovino
Giuliano da Sangallo
Donato Bramante[2]
Beliggenhet
Kart
Santa Maria dell'Anima
41°53′59″N 12°28′20″Ø
Santa Maria dell'Anima

Santa Maria dell'Anima er den tyske, katolske nasjonalkirken i Roma. Den tyske paven Hadrian VI er begravet i kirken. Det tyske prestekolleget og pilegrimshospitset, Collegio Teutonico di Santa Maria dell'Anima, har tilhold i tilknytning til kirken.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirkens historie går tilbake til en privat hospitsstiftelse grunnlagt for pilegrimer fra den tyskspråklige delen av det hellige romerske rike (det tysk-romerske rike) på 1300-tallet av et ektepar fra Nederlandene. Til hospitset hørte en gotisk kirke, oppført mellom 1431 og 1433. I 1499 besluttet det tyske broderskapet under lederen, Johannes Burkhard, å oppføre en ny bygning for hospitset med en ny kirke. Grunnstenen ble lagt i 1500. Omkring 1523 var bygningen ferdigstilt.

Kirken er gravmæle for bl.a. prominente tyske pilegrimer og tyskere bosatt i Roma. Også den siste paven fra det tysk-romerske rike, Hadrian VI, er begravet i kirken. Gravmonumentet for kardinal Matthäus Schiner eksisterer derimot ikke lenger, og ble trolig ødelagt under plyndringen av Roma i 1527.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Dagens kirke er en ren renessansebygning. Det er en hallkirke med tre skip og et langt kor.

Utsmykning[rediger | rediger kilde]

Ved siden av gravmalerier og minnetavler inneholder kirken fresker av Giovanni Francesco Grimaldi, alterbilleder av Carlo Saraceni, Francesco Salviati og Giulio Romano og skulpturer av Francois Duquesnoy. Hadrians VIs gravmonument befinner seg på høyre side i koret. Det ble utformet av Baldassare Peruzzi, de allegoriske figurene for kardinaldydene rettferdighet, vishet, tapperhet og måtehold stammer bl.a. fra Michelangelo Senese. En freskesyklus fra 1531 med scener fra den hellige Barbaras liv er utført av Michiel Coxie på oppdrag fra kardinal Willem van Enckevoirt.

I koret ovenfor Hadrian VIs gravmonument er æresgraven for arveprins Karl Fredrik av de forente hertugdømmene Jülich-Kleve-Berg. Monumentet ble tegnet av hans oppdrager, Stephanus Winandus Pighius, og utformet av billedhuggerne Nicolas Mostaert og Gillis van den Vliete.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ archINFORM, archINFORM project ID 9583, besøkt 31. juli 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ kirkebygning[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]