Sanshui

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Xantshui», fra Johan Nieuhof (1618-1672); Jean-Baptiste Le Carpentier (1606-ca. 1670): L'ambassade de la Compagnie Orientale des Provinces Unies vers l'Empereur de la Chine, 1665
Sanshui i Guangdong
Tempel i Sanshui

Sanshui (kinesisk: 三水区; pinyin: Sānshuǐ Qū, jyutping: Saam1seoi2 Keoi1) er et bydistrikt i provinsen Guangdong i Folkerepublikken Kina. Det ligger under byprefekturet Foshan. Tidligere var Sanshui en selvstendig by i Kina. Befolkningen var på 386 312 innbyggere i 1999.[1]

Navnet[rediger | rediger kilde]

Sanshui ligger der elvene Bei Jiang (北江, nord-elven) og Sui Jiang (绥江, elven Sui) munner ut i Xi Jiang (西江 , vest-elven), som ikke langt nedenfor – ved Guangzhou – blir til Perlefloden; navnet Tre floder (Sanshui) begrunnes av denne geografiske beliggenhet.

Navnet er tidligere også blitt romanisert annerledes: Postal Map romanization var Samshui, en annen måte var San-shwuy Heen.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Arkeologiske funn flere steder i området bevitner at det var menneskelig bosetting i det som nå er storkommunen Baini (白坭鎮) i Sanshui-distriktet allerede rundt 1000 år f.Kr.

Småbyen ble med tiden fylkessete for fylket av samme navn. Den ble elevert til bystatus innen den ble innlemmet i Foshan.

Sanshui, da ment som sentralbyen ved elvemøtet, ble åpnet som traktathavn i 1897 i pakt med en av de ulikeverdige traktater mellom Storbritannia og Qing-Kina.[3]

Et flertall av de såkalte sansui women som i 1920- til 1940-årene kom fra Guangdong til Malaya og Singapore for å lete etter arbeide i bygg eller industri.[4] Deres harde arbeidsinnsats bidro til utviklingen av de britiske Straits Settlements, både som kolonier og som de nye nasjoner Singapore og Malaysia. Samsui women gjorde arbeide lignende som coolies, men var mer uavhengige.

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Subdistrikt:

  • Xinan (西南街道);

Storkommuner:

  • Lubao (芦苞镇); Datang (大塘镇); Leping (乐平镇); Baini (白坭镇).

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Sanshui har ressurser som olje og naturgass, kull, oljeskifer, gips, kalkstein, mergel, aluminiumoksid, kvartssand og steinsalter. I skogene vokser silkebomulls-, banyan- og kamfertrær, og planter som benyttes innen tradisjonell kinesisk medisin. Her er det også ville dyr, som for eksempel villsvin og harer.

Sanshui er for Guangzhou og hele regionen en viktig produsent av landbruksvarer. Ved siden av ris dyrkes det mais, sukkerrør, søtpoteter, peanøtter, frukt og grønnsaker. Fiskeopprett og svinehold spiller særdeles viktige roller.

Industrier av særlig betydning er byggevare-, tekstil- og næringsmiddelforedling.

Softdrinkmerket Jianlibao produseres i Sanshui; dets drikker produseres særlig fra appelsin. I 1990-årene ble Jianlibaos srikker populære rundt om i hele Kina og hevdet seg også i Hongkong. Imidlertid ble det svekket grunnet at toppledelsen begikk store underslag.

Sandhui produserer også fyrverkeri, av et omfang som merkes internasjonalt: I februar 2008 var det eksplosjoner som omfattet tyve lagerhus i Sanshui. Det fikk i løpet av 24 så meget som 15.000 kartonger fyrverkeri til å gå i luften. Bortfallet var stort nok til å føre til at det ble mangelvare på det amerikanske marked.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Kjent personer[rediger | rediger kilde]

Fra byen Sanshui stammer blant andre:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Population Statistics Materials by County and City – 1999 Period, i China County & City Population 1999, Harvard China Historical GIS
  2. ^ Encyclopædia Britannica, 9th ed., 1878, Vol. V, "China"
  3. ^ Henry George Wandesforde Woodhead, The China Year Book (Shanghai,: North China Daily News & Herald, 1934), s. 181.
  4. ^ Thulaja, Naidu Ratnala (17. april 1999). «Samsui women». Singapore Infopedia, National Library Board. Arkivert fra originalen 21. april 2008. Besøkt 7. april 2008.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 21. april 2008. Besøkt 4. oktober 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]