St. Paul kirke (Bergen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sankt Paul kirke»)
St. Paul kirke (Bergen)
OmrådeBergen kommune
Byggeår1876
Viet tilPaulus
Arkitektur
Arkitektgrev Mella fra Vercelli
ByggematerialeNaturstein
Kirkerommet
AlterHøyalter og to sidealter av marmor
DiverseOrgelet ble gitt i gave av dronning Josefine av Norge og Sverige
Beliggenhet
Kart
St. Paul kirke
60°23′21″N 5°19′25″Ø
St. Paul kirke (Bergen) på Commons

St. Paul i Bergen er kirke for Norges største katolske menighet, med over 20 000 medlemmer fra mer enn 120 land.[1][2] Kirken ble innviet i 1876 og ligger sentralt i Bergen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første katolske messe i Bergen etter reformasjonen ble holdt i 1857, og i 1864 kjøpte den da unge menigheten tomten dagens kirke ligger på for å bygge kirke der.[3] Grunnsteinen ble lagt ned året etter av pater Daniel Stub. Pengemangel gjorde at byggingen av kirken skulle ta hele elleve år. Prosessen ble hele tiden ledet av pater Stub, som da byggingen startet var sogneprest i Christiania. Først ble byggingen stanset i nesten sju år. I 1872 var ikke lenger Stuv sogneprest i Christiania og dro på reise for å samle inn penger til byggingen av kirken. Dette gir resultater og man kan etterhvert starte prosessen igjen, men da bygget har kommet til takhøyde er man enda en gang tom for penger. Stub fortsetter pengeinnsamlingen og gjorde flere reiser på det europeiske fastlandet for å reise penger til byggingen.

Stub samlet inn penger fra givere i Tyskland, Italia, Sveits, Frankrike, Belgia og Nederland. Også paven gav en betydelig sum og den katolske dronning Josefine gav også en stor sum til prestegården som ble bygget i sammenheng med kirken.

Kirken ble innviet 29. juni 1876.

Bygget var tegnet av den italienske greven Mella fra Vercelli og byggingen ble ledet av F. Fromholz som var fra en tysk del av Polen, men bosatt i Bergen. Kirken var i hovedsak oppført av materialer fra Norge. Fundamentene var hugget ut av naturstein fra fjellene rundt Bergen, og gulvet var flislagt med norske fliser. Søylene var laget i Danmark. Høyalteret og to sidealter var laget av norsk marmor.

De to sidealterne hadde statuer av henhodlsvis Maria og Josef. I tillegg var det statuer av alle de tolv apostlene i kirkeskipet. Statuene og krusifikset som var over høyalteret var laget i Frankrike.

Orgelet var laget av den norske orgelmakeren A. Erichsen i Christiania og var gitt i gave av dronning Josefine.[4]

Fra 1970-tallet kom det stadig flere katolikker til Bergen og menigheten opplevde økt tilslutning.[5] På 2000-tallet kom det særlig mange polakker til landet, noe som gjorde at kirken ble for liten for menighetens behov.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «20 000 medlemmer i St. Paul! – St. Paul Menighet» (engelsk). Besøkt 8. februar 2024. 
  2. ^ «SOGNEPRESTENS HILSEN TIL MENIGHETEN i anledning av festen for Pauli omvendelse – St. Paul Menighet» (engelsk). Besøkt 8. februar 2024. 
  3. ^ katolsk.no - St. Paul menighet i Bergen (Lest 21. august 2011)
  4. ^ bergen.katolsk.no Arkivert 9. april 2013 hos Wayback Machine. - Historie (Lest 21. august 2011)
  5. ^ Oppføring i Norske kirkebygg Arkivert 6. oktober 2014 hos Wayback Machine. (Lest 21. august 2011)
  6. ^ Bergens Tidende - Polakkene fyller St Paul (Lest 21. august 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]