St. Jakob kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sankt Jakob kirke)
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°23′12,268″N 5°19′53,774″Ø

St. Jakob kirke
St. Jakob kirke
Sted Bergen Sentrum
Byggeår 1917-1921
Arkitektur
Periode Historisme/Nyromansk
Arkitekt Daniel S. Muri
Materiale tegl
Tårn på siden av skipet i vest
Skip enskipet
Kirkerommet
Prekestol støpt, 8-kantet
Døpefont profilert kum av kunststein på korsformet teglfot
Alter krusifiks
Plasser 550

Sankt Jakob kirke er en langkirke fra 1921 i Bergen kommune, Hordaland fylke.

Kirken var en ordinær menighetskirke frem til 2002. Den ble fra 2002- utleid til Normisjonen, som etablerte sin egen menighet Norkirken Bergen.

Fra 2013 har kirken hatt sin renessanse. Denne gangen som ungdomskirke i Bjørgvin bispedømme.

Dette prosjektet er et samarbeid mellom Bergen Domkirke menighet, Ynglingen Bergen KFUK-KFUM og Bjørgvin bispedømmeråd.

St. Jakobprosjektet har som sitt formål å samle ungdoms, først og fremst i Bergen sentrum og Bjørgvin bispedømme. Her skal ungdom enkelt kunne bruke alle kirkens fasiliteter.

St. Jakobprosjektet er interaktive både på Facebook og Instagram.Rom i kirken[rediger | rediger kilde]

St. Jakobprosjektet er inspirert av Fryshuset i Stockholm som har et pulserende liv på mange tusen unge mennesker i uken.

Kirken har blitt oppusset, og skal stå ferdigstilt våren 2014. Denne oppussingen har bestått av utvendig renovering og oppussing av alle innvendige rom.

-Studioet[rediger | rediger kilde]

Skal stå ferdig våren 2014. Bygges som flytende konstruksjon for å redusere gjennomgang av lyd. Studioet vil ha kontrollrom, innspillingsrom/øvingsrom. Studioet blir linket til alle de andre rommene i kirken slik at det kan foretas lydopptak av arrangementer i f.eks kirkerommet.

-Eplerommet[rediger | rediger kilde]

Eplerommet står allerede ferdig, og inneholder 5 Mac'er. Her er det lagt til rette for at ungdom skal kunne redigere og produsere bilder og film, eller bare surfe på nettet. Det er også tilrettelagt for eksterne aktører som ønsker å holde kurs.

-Kirkerommet[rediger | rediger kilde]

Kirkerommet i St. Jakob har det tradisjonelle preget, men er samtidig et spesielt rom i sin utforming. Til tross for at det er St. Jakobs største rom, er det relativt lite sammenlignet med andre kirker. Det er plass til 550 mennesker i rommet. Ved spesielle anledninger er det mulig å åpne de to store dørene (3x4m) inn til Jakob sal. Bak i kirkerommet er galleriet. Det er et stort galleri med god utsikt til alt som skjer fremme ved alteret.

-Orgelet[rediger | rediger kilde]

Det unike Frobeniusorgelet som står i St. Jakob skal stå ferdig våren 2014. Dette er plassert bakerst i kirkerommet, på galleriet.

-Jakobsalen[rediger | rediger kilde]

Jakobsalen er menighetsalen i St. Jakob. Den består av en mobil scene, Bose PA, Behringer X-32 mixer og en helt OK lysrigg. I regi av St. Jakobprosjektet har det vært flere arrangementer her allerede, blant annet Gudstjeneste for Unge Voksne (et konsept utviklet av Unge Voksne i Oslo.

-Hybelen[rediger | rediger kilde]

Hybelen består av to rom, tilegnet bruk som f.eks møter eller "chilling"

-Kjøkkenet[rediger | rediger kilde]

Kjøkkenet i St. Jakob er kirkens samlingspunkt. Det er i rommet der det tidligere har vært kontorlokaler. Kjøkkenet ligger vegg-i-vegg med Jakobsal. Noe som er gunstig ved arrangementer.

Booking[rediger | rediger kilde]

Alle medlemmer av kirken har mulighet til å booke kirkens rom fra 15:00-23:00 hver dag. Her legger kirken til rette, i tråd med en av kirkens visjoner "Pulserende liv".

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]