Sankt Gallen-boken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Korsfestelsen i Sankt Gallen-boken, side 266.

Sankt Gallen-boken er en insulær evangeliebok fra middelalderen. Den er i dag oppbevart i klosteret St. Gallens katedralbibliotek, katalogisert som MS 51/Cod. Sang. 51. Manuskriptet består av de fire evangeliene. Det ble antagelig skrevet i Irland på midten av 700-tallet. Man tror at en munk tok det med seg til klosteret i St. Gallen bispedømme i Sveits en gang på 800-tallet.

Manuskriptet består av 268 sider med 12 illuminasjoner. Illuminasjonene viser en korsfestelse, dommedag, en monogramside med Khi Rho (symbol for Jesus), en teppeside og portretter av de fire evangelistene. Til sammen består boken av 134 pergamentark (folioer).

Visuelt fremstår manuskriptet som relativt naivistisk. De portretterte evangelistene stirrer stivt forover. I motsetning til andre evangeliebøker i samme tradisjon, består ornamenteringen i Sankt Gallen-boken av spiraler og mønstre med dyreflettverk. Det er benyttet relativt få farger. Totalinntrykket er mindre spektakulært enn de andre middelaldermanuskriptene som det er naturlig å sammenligne med.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]