Sankt Columbas Cathach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tekst fra Sankt Columbas Cathach, med forstørret initial.

Sankt Columbas Cathach er et irsk psalter fra like før år 600.[1] Det er i dag hos Royal Irish Academy i Dublin, og er katalogisert som RIA MS 12 R 33. Sankt Columbas Cathach er det eldste bevarte irske manuskript med tekster fra Salmenes bok, og det tidligste bevarte eksempelet på irsk skrift. Det er skrevet på latin, og inneholder de bibelske salmene fra 30:10 til 105:13, i versjonen fra Vulgata. Det er også fortolkende rubrikker før hver salme[1] Manuskriptet er av vellum, og inneholdt opprinnelig ca 110 sider, 58 av disse er bevart i dag. Hver side er 27 x 19 cm.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ifølge tradisjonen skal manuskriptet ha vært laget av Sankt Columba. Finnian av Moville skal ha lånt et psalter til Columba, hvorpå Columba lagde en kopi uten Finnians tillatelse. De ble da ikke enige om hvem som hadde retten til kopien, og overkongen Diarmait mac Cerbaill dømte i tvisten med å si «Til hver ku tilhører hennes kalv, derfor til hver bok tilhører dens kopi». Columba ville ikke gi fra seg kopien, og det endte med et slag i 561 mellom Columbas og Finnians tilhengere. Denne konflikten var bakgrunnen for at Columba dro i eksil til Iona. Manuskriptet kan dateres til slutten av 500-tallet eller begynnelsen av 600-tallet, men moderne historikere fester ikke lit til at Columba skal ha skrevet det.[1]

I middelalderen tilhørte manuskriptet ætten O'Donnel, på siste halvdel av 1000-tallet ble det laget en cumdach (skrin) til det, og det fikk tilnavnet Cathach fordi O'Donnell-ætten brukte det som en talisman før slag.

Referanser[rediger | rediger kilde]