Sangen om den røde rubin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sangen om den røde rubin
Forfatter(e)Agnar Mykle
SpråkNorsk, riksmål
Utgitt1956
ForlagGyldendal Norsk Forlag
Behandling av ankesak i Høyesterett 9. mai 1958 i forbindelse med «Myklesaken», utgivelsen av Agnar Mykles Sangen om den røde rubin. Fra venstre: forfatter Agnar Mykle, forsvarer høyesterettsadvokat J .B. Hjort, forsvarer høyesterettsadvokat Knut Blom, direktør i Gyldendal Harald Grieg og styreformann i Gyldendal Francis Bull. Dommen mot boka fra høsten 1957 ble opphevet.

Sangen om den røde rubin er en roman av Agnar Mykle. Boken ble gitt ut i 1956 og er Mykles mest kjente roman. Den er en fortsettelse av forfatterens forrige bok, Lasso rundt fru Luna (1954), med samme hovedperson, Ask Burlefot.

Boka ble politianmeldt på grunn av påstått dristige seksualskildringer. En omfattende rettsprosess – Myklesaken – førte først til at boka ble konfiskert og forbudt i 1957, mens Mykle og forlegger Harald Grieg ble frikjent, men det ble likevel slått fast i dommen at romanen var utuktig. Boka og satsen til boka skulle etter ordre fra Riksadvokaten øyeblikkelig beslaglegges hos forlaget og i alle bokhandlere i Norge. En anke førte saken til Høyesterett, der forlag og forfatter ble frikjent 9. mai 1958.[1]

Mange har lest boken som en nøkkelroman, med gjenkjennelige personer dårlig kamuflert. Forargelsen rundt romanen kan i en viss grad ha vært styrt av dette, like så mye som seksualskildringene.

Boka ble i 1970 filmatisert av Annelise Meineche i Danmark med Ole Søltoft i rollen som Ask og Ghita Nørby i rollen som Embla.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]