Sandvikens Ungdomskorps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandvikens Ungdomskorps 13. mai 2010

Sandvikens Ungdomskorps er et janitsjarkorps på elitenivå i Bergen. Korpset ble stiftet 1. juli 1923 av en gruppe gutter som var blitt for gamle til å spille i skolekorpset i Sandviken. Skolekorpset nå er nedlagt, og Sandvikens Ungdomskorps har utviklet seg til et janitsjarkorps.[1]

Korpset er medlem av Norges Musikkorps Forbund og deltar hvert år i NM for janitsjarkorps i Trondheim. I 2011 vant korpset NM for janitsjarkorps NM, og ble norgesmestre og tildelt kongepokal.[2][3]

Sandvikens Ungdomskorps har en bred profil, er aktive i lokalmiljøet i Bergen og Sandviken, de marsjerer i gatene på 17. mai, deltar i norgesmesterskapet for janitsjar i elitedivisjonen, arrangerer årlig loppemarked, og er et korps med et godt samhold mellom medlemmene.

Medlemmene er fra hele Bergen, og spenner i alder fra elever på videregående skole til godt voksne musikanter. På konserter fremheves ofte korpsets egne solister.

Båndene til buekorpsene i Bergen er sterke, spesielt Dræggens Buekorps, og Sandvikens ungdomskorps er ofte med på stiftelsesdager og andre hendelser arrangert av buekorpsene. I mange år har kopset holdt promenadekonserter i Grieghallen på høsten, og er tydelige i Bergens kulturtilbud med konserter og marsjering.

Korpset rekrutterer stadig musikanter, og vektlegger dyktighet og engasjement ved opptak.

Repertoar[rediger | rediger kilde]

Sandvikens ungdomskorps varierer sitt repertoar fra år til år, og har generelt ett eller to konsertrepertoar om høsten, ett NM-nummer på tidlig vår, og ett konsertrepertoar frem mot en sommerkonsert.

Marsjrepertoaret består av norske og svenske marsjer, samt nasjonalsanger, i tillegg til korpsets egne marsj «Sandviksgutten» hvor korpset synger et vers, og spiller resten på instrumentene.

Hør trompetsignaler klinge, Sandviksgutter i Giv Akt!
Vi musikken frem vil bringe og om korpset vårt stå vakt!
Stadig fremad vil vi vinne for de nye mål og nå, og i glans vår sak skal skinne.
Frem for S.U.K!

Grupper[rediger | rediger kilde]

Sandvikens Ungdomskorps spiller også med mindre besetninger: Nikkersgjengen[4] og flaskeorkesteret «Bunnen er nådd».[5] Nikkersgjengen mottok i 1998 Jonnemannprisen. Nikkersgjengen eksisterer fortsatt; flaskeorkesteret gjenoppstår med ujevne mellomrom.

Sandvikens Ungdomskorps står bak innspilling og utgivelse av historiens mest erkebergenske plater, Ka e’ det mot Bergen, Buekorpsmarsjene og Hilsen fra Bergen.

Sandvikens Ungdomskorps er også kjent for å arrangere et av Bergens største loppemarked. De marsjerer også med Dræggens Buekorps på deres stiftelsesdag og på fellesutmarsjer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sandvikens Ungdomskorps
  2. ^ Bergens Tidende: «Sandviken er Norges beste»besøkt 10.april 2011
  3. ^ spilleglede.no[død lenke] Resultatliste NM for janitsjarkorps 2011
  4. ^ Nikkersgjengen Arkivert 1. februar 2011 hos Wayback Machine.
  5. ^ Bunnen er nådd Arkivert 1. februar 2011 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sandvikens skolekorps 25-årsberetning : 1908-1933 og Sandvikens ungdomskorps
  • 10-årsberetning 1923-1933 / Sandvikens skolekorps. – Bg. : Handelstrykkeriet, 1933> – 39 s. : ill.
  • «Litt om Sandvikens ungdomskorps» i I: Sandvikens dag : søndag 23. mai. – Bg. 1948, s. 9-10
  • Gjerstad, J.: Hør trompetsignaler klinge : Sandvikens ungdomskorps 1923-1998. – Bergen : Sandvikens ungdomskorps, 2001.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]