Sandholts-Lyndelse kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandholts-Lyndelse kirke
OmrådeFaaborg-Midtfyn kommune
PlasseringLyndelse utenfor Faaborg
BispedømmeFyens stift
ProstiFåborg Provsti
ByggeårCa. 1100
Arkitektur
PeriodeRomansk
Kirkerommet
PrekestolPrekestol med utskårne relieffer
DøpefontGranittfont fra 1100-1200-tallet
AlterAltertavle med maleri av Henrik Olrik
Plasser175
DiverseHenning Jensen-orgel fra 1976 med 6 stemmer
Beliggenhet
Kart
Sandholts-Lyndelse kirke
55°12′22″N 10°18′03″Ø
Sandholts-Lyndelse kirke på Commons
Kirkeskipet sett mot øst
Alteret med Henrik Olriks maleri

Sandholts-Lyndelse kirke er en romansk kirke som ligger i landsbyen Lyndelse ca. 12 km utenfor FaaborgFyn.

Den nåværende kirken består av langhus, tårn og våpenhus. Tårnet og den vestlige delen av skipets nordmur stammer fra en tidligere bygning oppført i munkesten. I skipets nordmur mot vest er det rester av en norddør som er utvendig dobbeltfalset i spissbuet speil, innvendig flatbuet.

Fra tårnets mellometasje kan man se en spissbuet dobbeltarkade med midtpilar. Dette er muligens rester fra en tidligere takreisning. Rundt 1576 ble skipet forlenget mot øst, et tidligere kor er muligens blitt revet i forbindelse med denne ombygningen. Ved ombygningen i 1576 fikk kirken også innbygget åttedelt hvelv.

I østgavlen er det murt inn en sandstenstavle med våpen for Corfitz Rud og Birgitte Rosensparre. Våpenhuset ble bygget om i 1929 ved arkitekt K. Lehn Petersen.

Alterbordspanelet er fra slutten av 1500-tallet. Altertavlen er et maleri av Henrik Olrik fra 1868. I kirken er det også en nederlandsk altertavle med alabastrelieff fra ca. 1575. Et krusifiks fra ca. 1600 er hengt opp på nordveggen.

På prekestolen er det relieffer av Korsfestelsen og evangelistene og på lydhimmelen er det våpen for Erik Rud og Anne Hardenberg. Kirken har også stolegavler med årstallet 1576 og våpen for Erik Rud og Anne Hardenberg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]