Sandfloegga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sandfloeggi)
Gå til: navigasjon, søk
Sandfloegga
Sandfloegga
Sandfloegga sett fra Holmasjøen
Andre navn: Sandfloeggi
Høyde: 1721,2 moh.[1]
Primærfaktor: 543 meter[1][2]
Sekundærfaktor: 65,8 km[1][3]
Kommune(r): Odda (Hordaland)
Område: Hardangervidda
Kartblad: 1414 IV Haukelisæter
UTM-koord. 32 V 396410 6646885

Sandfloegga eller Sandfloeggi er et 1721 moh. høyt fjell som ligger i Odda kommune og er høyeste fjell på Norges største høyfjellsvidde Hardangervidda hvis en ikke regner med Hardangerjøkulen og Folarskardnuten. Sandfloegga er sammen med Nupmassivet i sør ganske utpreget fjellmassiv på den ellers langstrakte, flate vidden. Hardangervidda ligger i gjennomsnitt på 1200 moh., men i sørvest ved Sandfloegga er terrenget mer kupert og mer fjell.

Fra toppen kan man se ut over hele Hardangervidda, Hårteigen (1690 moh.) i nord, Hallingskarvet (1933 moh.) i nordøst, Gaustatoppen (1883 moh.) i sørøst og ut mot Folgefonna (1662 moh.) i vest.

Sandfloegga er i likhet med den noe lavere Hårteigen delt inn i tre etasjer av bergarter. Underst er det grunnfjell-granitt, ovenfor ligger metamorfe sedimentbergarter, og øverst danner den harde gneisen de bratte stupene i nordøst.

Adkomst[rediger | rediger kilde]

De fleste bestiger Sandfloegga vinterstid på ski fra Haukeliseter, dermed å følge kvistet løype Mannevatn. Så går man opp til Holmasjøen og passerer den (hvis isen er trygg). Eventuell rute videre er opp fra Sandflotjønna. Sommerstid tas ruta vanligvis på østsiden av tjønna. Etter bestigning kan man velge å gå tilbake til Haukeliseter eller dra videre mot Hellevassbu eller Middalsbu.

Sommerstid er det lettest å bestige toppen fra Middalsbu og følge Trossovdalen opp på toppen, på platået er det to "breer", men disse er stort sett ufarlige å gå på.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Kartverket - Høyeste fjelltopp i hver kommune». 
  2. ^ Sandfloeggas referansesadel ligger på vannskillet mellom Sysendammen og Halnefjorden, nærmere bestemt på eidet mellom Dyratjørnane (1176 og 1177 moh.). Sadelhøyden er 1178 moh.
  3. ^ Avstand i henhold til WGS 84 fra Sandfloegga til Hardangerjøkulen.