Samuel Kleinschmidt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samuel Kleinschmidt
Født27. feb. 1814[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Alluitsoq
Død8. feb. 1886[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (71 år)
Ny Herrnhut
BeskjeftigelseLingvist, misjonær Rediger på Wikidata
NasjonalitetDanmark

Samuel Petrus Kleinschmidt (født 27. februar 1814 i AlluitsoqGrønland, død 8. februar 1886 i Noorliit) var en tysk herrnhutermisjonær og språkforsker på Grønland. Han var sønn av et dansk-tysk ektepar; danske Christina født Petersen og den tyske misjonæren Konrad Kleinschmidt. I og med at Samuel var født på Grønland med tysk far og dansk mor, ble Kleinschmidt trespråklig.

Samuel Kleinschmidt spilte ei avgjørende rolle for utviklinga av grønlandsk da han i 1851 publiserte ei grønlandsk–tysk ordbok og en grammatikkbok, og samtidig utarbeidet en grønlandsk rettskrivingsnorm som ble stående til 1973. Kleinschmidts grammatikkverk er fremdeles en sentral kilde for arbeidet med grønlandsk grammatikk.

Han laga også den første oversettelsen av Bibelen til grønlandsk. Han ble lærer på seminariet i Nuuk i 1859, etter at flere konflikter med menigheten hans førte til at han fikk avskjed derifra. Etter at han ble sagt opp, arbeidet Kleinschmidt på Seminariet i Nuuk.

Arbeidet hans var prega av vitenskapelig grundighet og ei åpen interesse for det grønlandske. Han sa selv at «(a)f tilbøjelighed er jeg grønlandsk».

I Nuuk er både skolen Atuarfik Samuel Kleinschmidt og veien Samuel Kleinschmidtsvej navngitt etter forskeren.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Kleinschmidt, Samuel 1968 (1851): Grammatik der grønlændischen Sprache : mit teilweisem Einschluss des Labradordialekts. Hildesheim : Olms, 1968.
  • Kleinschmidt, Samuel 1858: Nunalerutit, imáipoĸ: silap píssusianik inuinigdlo ilíkarsautínguit (Geografi, det er: Ei lita bok om verda og menneska). nûngme (Godthåb/Nuuk) 1858. 28,-50 8º
  • Kleinschmidt, Samuel 1871: Den grønlandske ordbog / omarbeidet af Sam. Kleinschmidt ; udgiven paa foranstaltning af Ministeriet for Kirke- og Underviisningsvæsenet og meddet kongelige danske Videnskabernes Selskabs understøttelse ved H.F. Jørgensen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Dansk biografisk leksikon, Dansk Biografisk Leksikon-ID Samuel_Kleinschmidt[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6x09bfk, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Wilhjelm, Henrik 2001: “Af tilbøielighed er jeg grønlandsk” : om Samuel Kleinschmidts liv og værk. Det grønlandske selskabs skrifter ; 34. København : Det Grønlandske Selskab, 2001.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]