Sammy McIlroy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sammy McIlroy i 2013

Samuel «Sammy» Baxter McIlroy (født 2. august 1954 i Belfast) er en nordirsk tidligere fotballspiller og senere manager. Han er mest kjent for sine elleve år som spiller i Manchester United, først og fremst på 1970-tallet.

Tiden i Manchester United[rediger | rediger kilde]

McIlroy kom til United som Sir Matt Busbys siste spillerkjøp i 1969, bare femten år gammel. I 1971 undertegnet han kontrakt som profesjonell, og allerede tre måneder senere fikk han sin debut på førstelaget. Debutkampen var mot byrivalene Manchester CityMaine Road, og fremfor 63 000 tilskuere scoret han ett mål og la opp til ett i en kamp som endte 3–3. På tross av få sjanser på førstelaget til United, fikk han også sin debut som landslagsspiller dette året, da Nord-Irland møtte Spania. McIlroy var da 17 år og 198 dager gammel, og ble med dette den tredje yngste britiske landslagsspiller gjennom tidene.

En alvorlig bilulykke i januar 1973 gjorde at det neste året ble ødelagt, men i løpet av sesongen 1973-74 ble han etablert i førsteelleveren. Sesongen etter var han fast i førsteelleveren da United spilte i den daværende andredivisjon, og ble samtidig etablert på det nordirske landslaget.

På slutten av 70-tallet deltok McIlroy og United i tre finaler i FA-cupen. Av disse endte finalen i 1977 med United-seier, da Liverpool ble slått. I tapet mot Arsenal i 1979 scoret McIlroy ett av Uniteds mål.

Etter at Bryan Robson kom til United i 1981, ble det færre opptredener i United-trøyen. Dette førte til at McIlroy ble solgt til Stoke City i 1982.

Senere karriere som spiller[rediger | rediger kilde]

McIlroy ble i Stoke i fire sesonger, før han gikk til Manchester City i 1986. I City var McIlroy svært upopulær blant klubbens tilhengere på grunn av hans sterke bånd til erkerivalen United.

Etter en periode i Bury, avsluttet McIlroy spillerkarrieren med korte opphold i Østerrike og i Preston North End.

Det ble totalt 88 landskamper på McIlroy, der han scoret fem mål. McIlroy og Nord-Irland deltok i VM-sluttspillene i 1982 og 1986, og han var lagets kaptein i 1986.

McIlroy ble i 1986 utnevnt til medlem av Order of the British Empire for sin innsats som fotballspiller.

Managerkarriere[rediger | rediger kilde]

Etter først å ha prøvd seg som spillende manager i Preston, tok McIlroy over Macclesfield Town, som på det tidspunktet spilte utenfor ligasystemet. Her ble McIlroy en stor suksess, og på tross av klubbens begrensede ressurser vant de flere titler. Suksessen kulminerte med lagets opprykk til ligasystemet i 1997.

Etter dette overtok McIlroy det nordirske landslaget. Han gikk imidlertid av etter at laget hadde skuffet kapitalt og ikke scoret ett eneste mål i kvalifiseringen til fotball-EM i 2000. Deretter tok han over Stockport County, som han ledet frem til november 2004. I november 2005 ble han midlertidig manager for Morecambe, og med han som sjef i siste del av sesongen ble klubben nummer 5 i Conference National. Dermed var laget kvalifisert for playoff til The Football League, men klubben tapte 4-3 sammenlagt mot Hereford United i en dramatisk playoff semifinale.

19. mai 2006 skrev Sammy McIlroy under på en 2-års kontrakt som Morecambes nye manager.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • J. Sommerscales, D. Murell og L. Pritchard (red.): Det offisielle Manchester United illustrert leksikon, Pichtall & Gunzi 1998

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Sammy McIlroy – bilder, video eller lyd