Sam. Ledsaak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sam. Ledsaak
Født6. apr. 1919[1]Rediger på Wikidata
Tromsø
Død30. aug. 1996[1]Rediger på Wikidata (77 år)
Trondheim
BeskjeftigelseOversetter Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
GravlagtLademoen kirkegård[1]

Sam. (Samuel) Ledsaak (født 6. april 1919 i Tromsø, død 30. august 1996 i Trondheim) var en norsk steinerskolelærer, oversetter og antroposof.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Sam. Ledsaak tok artium ved Trondheim katedralskole i 1939 og begynte å studere teologi ved Universitetet i Oslo i 1940. Studiene ble avbrutt da han i 1943 var en av studentene ved Universitetet i Oslo som ble arrestert av tyskerne og sendt til konsentrasjonsleiren Buchenwald. Ved krigens slutt ble han reddet av Røde Kors og kom tilbake til Norge med de hvite bussene i 1945. I Oslo fortsatte han ved universitetet og studerte historie, idéhistorie og gresk. Han tok også bibliotekareksamen og arbeidet en tid som bibliotekarassistent ved Universitetsbiblioteket i Oslo. Han underviste også i estetikk og teatervitenskap på universitetet.

I 1945 ble Studioteatret dannet, initiativet til dette teatret kom fra unge skuespillere og teaterinteresserte som ville gi nye impulser til norsk skuespillerkunst. Studioteatret var inspirert av russeren Konstantin Stanislavskij og hans teorier om teater, og Claes Gill var teatrets første leder. Sam. Ledsaak deltok i teatrets aktiviteter som skuespiller samtidig som han fullførte studiene (magistergrad i idéhistorie) og arbeidet ved biblioteket. Han vurderte en karriere som skuespiller, men bestemte seg i 1953 for å ta en stilling som lærer ved Steinerskolen i Oslo, i dette arbeidet ble han til 1973.

I 1961 kom Aristoteles' (384–322 f.Kr.) Poetikken (gresk Περὶ ποιητικῆς, Peri poietikes) ut på norsk for første gang i Sam. Ledsaak sin oversettelse (Om diktekunsten, Tanum forlag). Poetikken er ansett som et av de verker som har hatt størst innflytelse på europeisk kulturliv. I verket gir Aristoteles en systematisk framstilling av poetikken, diktekunstens teori. Utgivelsen er forsynt med et omfattende forord av Sam. Ledsaak. I 1989 kom boken ut i ny utgave (Dreyers bibliotek), denne gang supplert med et essay av Jostein Børtnes; Om å lese Poetikken.

I 1973 flyttet Ledsaak til Trondheim sammen med sin hustru Ragna Ledsaak (1919 - 2015). De var begge sentrale ved opprettelsen av Steinerskolen i Trondheim, og Sam. Ledsaak arbeidet ved skolen til 1989 da han gikk av med pensjon. I alle år var han sentral i det antroposofiske arbeidet, og ble i 1981 leder av Antroposofisk Selskap i Norge, et verv han hadde til 1990.

Ledsaak holdt en rekke foredrag, han foreleste ved Universitetet i Trondheim og har publisert en rekke artikler, især om antroposofiske emner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Jo M. K. Sandvik, Sam Ledsaak; lærer, filosof og skuespiller. Tidsskrift for pedagogikk, samfunn og kultur 4/96, 1/97.
  • Om diktekunsten; Dreyers forlag 1989.
  • Olsen, Arne Thomas & Else Martinsen: Studioteatret : frihet og fornyelse, 1995, isbn 82-00-22366-3
  • Terje Christensen; Forschungsstelle Kulturimpuls, www.kulturimpuls.org