Salyan distrikt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Salyan
सल्यान जिल्ला

Rapti distrikter i Nepal

Land Nepal Nepal
Status Distrikt
Hovedstad Salyan
Areal 1462 km²
Befolkning 213 500 (2 001)
Bef.tetthet 146,03/km² innb./km²
Etnisk gruppe khas magar

Salyan er et av de 75 administrative distriktene i Nepal.

Salyan distrikt ligger Rapti sone i Midtvestregionen, og reknes til Nepals ås-distrikter.

I vest og lengst i sør har Salyan ei kort grense mot Bardia. Nord for det går vestgrensa mot Surkhet. Nordgrensa begynner i vest mot Jajarkot, og fortsetter lengre øst mot Rukum. I nordøst grenser distriktet mot Rolpa, i sørøst mot Dang, og rett i sør mot Banke.

Det er anslått at i Saylan hører 40% av befolkninga til den nasjonale minoriteten magar. Opprørerne i NKP(Maobadi) starta maoistopprøret, også kjent som Nepals borgerkrig 1996 - 2006, den 13. februar 1996 i nabodistriktene Rukum, Rolpa og Jajarkot. Alle har stor magar-befolkning, og et flertall av opprørssoldatene var fra starten av magarer. Saylan blei også blant de tidligste distriktene der opprøret spredte seg.

Da opprørerne begynte å sette ut i livet sitt program for å gjøre om det sterkt sentraliserte Nepal i en føderal republikk med sjølstyre for nasjonale minoriteter og regioner, var den første regionen de proklamerte den 9. januar 2004 et nasjonalhjem for magarene, Den Autonome Magarant-regionen. Regionens folkeregjering blei utropt på et massemøte i Tawang i Saylans nabodistrikt Rolpa.

Saylan var en del av opprørernes Magarant-region fram til den blei oppløst etter 15, januar 2007. (Et kart som viser hvor regionen lå er her: NKP(M)s forslag til sjølstyrte etniske og regionale stater.)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]