Saksun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Saksun
Land Danmark Danmark
Autonomt område Færøyene Færøyene
Region Norðurstreymoy
Kommune Sundini
Tidssone WET (UTC+0)
Befolkning 25 (2009)

Sommersol i dalen nært Pollurin

Saksun (IPA: [ˈsaksʊn], dansk: Saksen) er en bygd på Færøyene. Den ligger ved nordvestkysten av hovedøya Streymoy. Saksun dannet Saksunar kommuna inntil 1. januar 2005, da denne ble innlemmet i Sunda kommuna. 1. januar 2009 hadde Saksun 25 innbyggere.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Saksun ligger i enden av det som var en fjord, omkranset av høye fjell. Fjorden dannet en god, naturlig havn, men som ble avstengt fra havet etter en storm, da sand blokkerte utløpet. Dette førte til at elven som pleide å renne ut i fjorden nå dannet en innsjø med ferskvann, Pollurin. Saksun ligger i enden av den lange, fruktbare dalen Saksunardalur, som strekker seg like fra Streymnes og Hvalvík og ut til havet ved Saksun. Gjennom Saksunardalur renner elven Stórá, som har sine kilder ved Saksun og sitt utløp mellom Hvalvík og Streymnes.

Saksun er første gang nevnt omkring år 1400, men kan være endel eldre.[2] Historisk har Saksun vært en del av Tjørnuvík sogn, som bygda er adskilt fra med en høy fjellrygg. I tidligere tider gikk ferdsel til Saksun hovedsakelig via sjøveien, men etter at bygda ble adskilt fra havet, var landeveien gjennom Saksunardalur den raskeste. I dag kan man kjøre på bilvei gjennom dalen.

Sogneprest Carl Wilhelm Prytz sendte i desember 1853 en forespørsel fra kongsbonden i Saksun til kong Fredrik VII om å få lov til å bygge en kirke i Saksun. Kongen bifalt forslaget, og godkjente samtidig byggingen av en ny kirke i Tjørnuvík. Tjørnuvíks kirke var i dårlig stand, men man bestemte seg for å demontere denne og flytte den til Saksun. Saksunar kirkja ble innviet i 1858

Saksun har også et museum som omfatter gården Dúvugarður fra 1600-tallet. Den andre gårdsbruket ligger på Kvíggjarhamar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Saksun – bilder, video eller lyd