Saint Martin (Jersey)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saint Martin
St Martîn
Mont Orgueil sett fra havnen

Flagg

Våpen

Kart over Saint Martin

LandJerseys flagg Jersey
KronbesittelseJerseys flagg Jersey
ØyJersey
Areal10,3 km²
Befolkning3 763 (2011)
Bef.tetthet365,34 innb./km²
Nettsideparish.gov.je/stmartin
Kart
Saint Martin
49°12′33″N 2°02′17″V

Saint Martin (jèrriais: St Martîn) er et av tolv parishes (distrikter) på Jersey. Folketellingen i 2011 viste en folkemengde på 3 763.[1]

Tidligere het distriktet «Saint Martin le Vieux» for å skille det fra Grouville (tidligere «Saint Martin de Grouville»). Saint Martin ligger helt nordøst på Jersey. Saint Martin er det eneste parish på Jersey som ikke driver lokaladministrasjon fra et rådhus, men har isteden et forsamlingshus.

Historie[rediger | rediger kilde]

La Pouquelaye de Faldouet er en av de best bevarte dysser på Jersey
Le Saut Geffroy hvor kriminelle ble kastet utenfor, kan bli sett til venstre. I bakgrunnen bølgebryteren St. Catherine.

Sagnet har en rekke forhistoriske levninger, blant annet de megalittiske monumentene, eller dysser Le Couperon og La Pouquelaye de Faldouet. Sistnevnte er avbildet på Jerseys 10 pence-mynt og var inspirasjonen for diktet «Nomen, numen, lumen», skrevet av den franske forfatteren Victor Hugo i 1855 under hans landflyktighet på Jersey.

Le Couperon ble reist en gang mellom 2850 og 2250 f.Kr. og består av et rektangulært kammer bygd av enkeltstående reiste steiner og svære taksteiner, i sin tid også dekket av en jordhaug.[2] La Pouquelaye de Faldouet er «et av de mest fengslende steder på Jersey». Kammeret, som 14 meter høyt, er innkapslet i en sirkulær jordhaug. Antatt datering er 4000-3250 f.Kr.[3]

En fjellknaus mellom Anne Port Bay og havnen i Gorey er kjent som Le Saut Geffroi, eller «Geffroys sprang». Det er sagt å ha vært et gammelt sted for henrettelse av kriminelle ved å kaste dem på sjøen utenfor et stup. I henhold til et folkeminne var det en beryktet skjørtejeger ved navn Geffroy som var blitt dømt til å bli kastet utenfor, men han overlevde og kravlet tilbake opp på klippen igjen. Blant befolkningen var meningene delte: en del sa at hans dom var blitt utført og at han skulle gå fri; andre mente at dommen ikke var blitt utført tilfredsstillende; og en del av hans kvinnelige beundrere mente at hans overlevelse var et mirakuløst bevis på hans uskyld. Oppildnet av dette besluttet Geffroy å gjenta hoppet, men denne gangen ble utfallet det motsatte.[4] Le Saut Geffroy er i dag bevart av National Trust for Jersey.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Den gamle festningen Mont Orgueil dominerer den lille havnen og landsbyen Gorey. Festningen fungerte som øyas fengsel fram til det ble bygd et fengsel i Saint Helier1600-tallet. Blant de oppviglere som ble fengslet her av den britiske regjeringen var William Prynne og John Lilburne. Fram til byggingen av festningen Elizabeth Castle utenfor Saint Helier på 1600-tallet var Mont Orgueil også vanligvis boligen til Jerseys guvernør.

600 meter med bølgebryterdemning ved St. Catherine er alt som er igjen av den storstilte havneprosjektet som ble påbegynt, men deretter oppgitt av de britiske myndighetene på 1800-tallet. Det er i dag et populær sted for sportsfiskere.

Saint Martin er det prestegjeld på Jersey som er mest preget av jordbruk, og samtidig hvor det er blitt mest poplært å bo i. Det har de beste jerseyfeet, hevdes det, en del av de potetbønder med størst avling, og et antall småbønder som i dag kultiverer “«Genuine Jersey» («Ekte Jersey»), det vil si økologisk landbruk.

Haut de la Garenne, tidligere barnehjem og politistasjon i TV-serie, men også åsted for overgrep mot barn.

Haut de la Garenne er en bygning i Saint Martin. Det ble opprettet i 1867 som en industriskole, ble omgjort til et skolehjem for unge gutter fra 1900, var en tysk militær signalstasjon under krigen, og etter krigen ble det på nytt et barnhjem for piker og gutter. Etter at det ble nedlagt i 1986, ble lokaliseringen benyttet for å framstille en politistasjon i TV-serien Bergerac.[5] I 2008 ble stedet fokus for den største kriminalundersøkelsen for historisk barnemishandling som noen gang har vært drevet på Jersey. Undersøkelsen påviste tallrike tilfeller barnemishandling mot tidligere beboere, og førte til tiltalte mot en tidligere beboer og et tidligere medlem av staben. Jimmy Savile, TV-personlighet ved BBC, ble i 2008 knyttet til det tidligere barnehjemmet.[6]

Saint Martin var lenge området hvor den stedegne språket jèrriais hadde sin egen særskilte dialekt. Området rundt Faldouet hadde tidligere en egen dialekt kjent som faldouais hvor det særskilte trekket var utførelse av intervokalisk /r/ som /z/. Selv denne dialekten nå er utdødd har den etterlatt betydningsfulle preg på litteraturen skrevet på jèrriais.[7]

Kunstneren Edmund Blampied ble født i Ville Brée den 30. mars 1886.

Vingtainer[rediger | rediger kilde]

Sognekirken St. Martin Le Vieux .

Sognet er inndelt vingtainer for administrative årsaker. En vingtaine (fransk: «gruppe av tjue») er et politisk inndelingssystem av prestegjeldene på Jersey.

  • La Vingtaine de Rozel
  • La Vingtaine de Faldouet
  • La Vingtaine de la Quéruée
  • La Vingtaine de l'Église
  • La Vingtaine du Fief de la Reine

Écréhous, en gruppe ubebodde småøyer, er en del av prestegjeldet Saint Martin.

Saint Martin er et valgdistrikt og velger en representant.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Det har vært relativt stabilt i folketallet i sognet, med en svak økning de siste tiåret.[1]

Årstall Antall
1991 3528
1996 3423
2001 3628
2011 3763

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Report on the 2011 Jersey Census», States of Jersey, 2012, s. 6.
  2. ^ Hunt, Peter (1998): The Dolmen of Jersey, Société Jersiaise, s. 38.
  3. ^ Hunt, Peter (1998): The Dolmen of Jersey, Société Jersiaise, s. 39.
  4. ^ Jersey Pocket Guide, Berlitz, ISBN 978-178-004-098-1, s. 77-78
  5. ^ Kershaw, Alison (23. februar 2008): «Child's remains found at former care home», Independent.co.uk.
  6. ^ «Jimmy Savile named in Jersey children's home abuse inquiry». BBC News. 2. oktober 2012.
  7. ^ Maistre, F. Le (1947): «The Jersey Language in its Present State», La Section de la Langue Jèrriaise

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]