Saint-Louis (Senegal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Saint-Louis, Senegal»)
Saint-Louis-øya
   UNESCOs verdensarv   
Saint Louis var hovedstad i Fransk Vest-Afrika
LandSenegals flagg Senegal
Innskrevet2000
Kriterium II, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 956
Saint-Louis ligger i Senegal
Saint-Louis (Senegal)
Saint-Louis (Senegal)
Mestisene utgjorde kjernen i byens borgerskap i kolonitiden. Foto: Edmond Fortier, ca 1900

Saint-Louis (wolof: Ndar) er en by i regionen Saint-Louis i Senegal. Den var hovedstad i Senegal fra 1872 til 1957. Den opprinnelige bykjernen på Saint Louis-øya i Senegalelva er godt bevart, og har siden 2000 vært et verdensarvminne.

Kolonitidens arkitektur og byplan er godt bevart i gamlebyen på øya
Kart over Senegal

Øya er 2,5 km lang og gjennomsnittlig 350 m bred, den ligger 25 km oppover elva fra munningen. Den første fransk bosetningen kom i 1659, og besto av handelsmenn. De kalte opp øya og kolonien etter kong Ludvig XIV. Øya ble befestet, og byen ble et sentrum for handel på Senegalelva og etterhvert med hele Vest-Afrika. Den franske koloniguvernøren Faidherbe kom til byen i 1854 og iverksatte flere byutviklingsprosjekt: bruer, vannforsyning, telegraf og jernbane.

Byen var i sine velmaktsdager en hjørnesten i den franske kolonimaktens økonomi og -kultur. Et betydelig mestis-borgerskap var et vesentlig innslag i byens urbane kultur, og den første mestis ble utnevnt til borgermester i 1778.

Begrunnelsen for verdensarvstatus er at byen med sin velbevarte arktitektur, byplan og kaier er et fremragende eksempel på en kolonitids byanlegg, og på byens etablering og kolonitidens historie.

Etter at Dakar i 1957 ble Senegals hovedstad mistet byen sin betydning. Samtidig avsluttet Frankrike sitt militære nærvær på øya, noe som innledet en økonomisk nedtur som i dag delvis kompenseres av turisme.

Senegals andre universitet, Université Gaston Berger, ble opprettet her i 1990. Militærakademiet Prytanee Militaire de Saint Louis ble etablert i 1922, og tilbyr videregående utdanning i en militær kontekst til ungdom fra hele Vest-Afrika. Den senegalesiske politikeren Lamine Guèye kommer fra byen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]