Saint-Denis bispedømme (Réunion)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saint-Denis bispedømme (Réunion)
Diocèse de Saint-Denis de La Réunion (fransk)
Dioecesis Sancti Dionysii Reunionis (latin)
Katedralen i Saint-Denis
Kirkeromersk-katolsk
Land:Frankrikes flagg Frankrike
Kirkeprovinsimmediat
BispeseteSaint-Denis
Sogn75
Areal2600 km²
Innbyggere645 000,
derav 92 % katolikker
Opprettet1712
Utskilt fraMalakka
Offisielt nettsted
Statistikk

Saint-Denis bispedømme er et romersk-katolsk bispedømme som omfatter det franske øversjøiske departementet og indiahavsøya Réunion. Ved grunnleggelsen som apostolisk prefektur i 1712 omfattet jurisdiksjonen de fleste øyene i India- og Stillehavet, et areal som i dag utgjør 26 ulike stater og territorier med ca. 150 katolske jurisdiksjoner.

Katolisismen er den dominerende trosretningen på Réunion – landet har ca. 595 000 katolikker, noe som tilsvarer 92 % av befolkningen.

Saint-Denis bispedømme er ikke medlem av Frankrikes, men av Indiahavets bispekonferanse. De andre tre landene som er representert i denne, er Komorene, Mauritius og Seychellene.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1712 ble samtlige øyer i Malakka bispedømme skilt ut som et eget apostolisk prefektur med sete på Réunion og navnet det apostoliske prefekturet Indiahavets øyer. Også deler av den afrikanske østkysten lå under jurisdiksjonen, som skiftet navn til det apostoliske prefekturet Bourbon i 1818.

Prefekturets ansvarsområde ble etter hvert redusert ved at deler av området ble skilt ut som egne jurisdiksjoner:

Opphøyelsen til bispedømme skjedde i 1850. Samtidig ble jurisdiksjonens navn endret fra Bourbon (øyas gamle navn) til Saint-Denis (hovedstadens navn).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]